{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prerađivači i prometnici kafe iščekuju izmijenjena zakonska rješenja

F
30.5.2008. u 13:02
0
0
Prerađivači i prometnici kafe iščekuju izmijenjena zakonska rješenja
0
Prerađivači i prometnici kafe iščekuju izmijenjena zakonska rješenja
Prerađivači i prometnici kafe pri grupaciji u Vanjskotrgovinskoj komori BiH danas su na sastanku u Sarajevu ponovno iskazali nazadovoljstvo zakonskim rješenjima obračuna i naplate akciza na sirovu i prerađenu kafu.
Naplata akciza u dvije faze (prilikom uvoza i u toku prerade), kako ističu, destimulativno djeluje na ovu granu privređivanja i stvara prostor za prikrivanje prerade i prometa.

Ipak, predsjednik Grupacije Zoran Miljuš smatra da će novi, izmijenjeni zakon o akcizama, na kojem već rade eksperti Uprave za indirektno oporezivanje BiH, te skoro potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, dovesti domaće prerađivače i prometnike kafe u bolji položaj.

-Mislim da akcizu treba plaćati samo pri uvozu, a kafu označiti akciznim markicama, kao i ostalu akciznu robu, što će kod nelegalnih proizvođača smanjiti interes za proizvodnju. Znači kada svi ti mali, nelegalni proizvođači dođu u situaciju da izmiruju obaveze prema državi kod mnogih neće biti interesa za proizvodnjom, rekao je Miljuš.

Prema njegovim riječima u BiH se najviše uvozi kafe koja dospije u riječku i luku u Kopru i nije toliko sporan kvalitet te kafe koliko je sumnjiva njena prerada kada su u pitanju mali prerađivači.

Miljuš je također naglasio da je trenutno na tržištu kafe u BiH 70 posto kafe koja spada u kategoriju “crno tržište”, zbog čega država godišnje gubi na desetine miliona KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: