biznis
33

Prepoznajete li mobing?

Sponzorisani članak
U okviru programa "Jednakost za sve", usmjerenog na borbu protiv diskriminacije, čitaoci našeg portala će imati mogućnost da, u narednom periodu, provjere da li prepoznaju mobing.

Klikom na na stranicu www.diskriminacija.ba možete popuniti test sa pitanjima o slučajevima mobinga u poslovnom okruženju.

Mobing je oblik ponašanja na radnom mjestu koji podrazumijeva degradirajuće, ponižavajući odnos prema i/ili između uposlenika određenog radnog kolektiva, koji ima izrazito negativne posljedice po emotivno i psihofizičko stanje žrtve mobinga, kao i generalno po međuljudske odnose u radnom kolektivu.

Mobing je situacija koja je vezana isključivo za radno mjesto, te odnose u radnom timu. Također, radnje mobinga moraju trajati određeno vrijeme, u kontinuitetu se ponavljati, jer se na taj način stvara atmosfera zastrašivanja, ponižavanja i sl.

U bh. zakonodavstvu, mobing se specifično navodi u Zakonu o zabrani diskriminacije kao zabranjeni oblik diskriminacije, u Zakonu o radu u institucijama Bosne i Hercegovine, kao i u Zakonu o radu Republike Srpske.

Program "Jednakost za sve" je, osim na borbu protiv ove problematike, usmjeren i na jačanje postojećih zakonskih mehanizama za zaštitu bh. građana i građanki od diskriminacije.