biznis
24

Preminuo predsjednik Nintenda Satoru Iwata

Klix.ba
Satoru Iwata (Foto: EPA)
Satoru Iwata (Foto: EPA)
Japanski proizvođač videoigara Nintendo je saopćio vijest o smrti svog predsjednika Satorua Iwate, koji je preminuo od raka u 55. godini, javlja BBC.

Iwata je podvrgnut operaciji prošle godine te je nakon kratkog oporavka nastavio obavljati svoje dužnosti. No, bolest je nažalost na kraju pobijedila.

Iwata je bio veoma cijenjen i smatran je liderom na japanskoj gaming sceni, a pripisuju mu se i najveće zasluge za uspjehe Nintenda otkako se 2000. godine priključio kompaniji. Nintendo je pod njegovim vodstvom brzo rastao u svom sektoru.

Karijeru je Iwata započeo kao programer osamdesetih godina, a predsjednik Nintenda je postao 2002. godine. Pod njegovim vodstvom je kompanija napravila veliki uspjeh s konzolama Wii i Nintendo DS, a upravo se on smatra ključnim čovjekom koji je stajao iza projekta proizvodnje jednostavnih konzola, što je omogućilo kompaniji da proširi svoj udio.

"Iwata je bio gigant, nedostajat će nam", izjavio je Marc Einstein, jedan od šefova kompanije Frost & Sullivan u Tokiju.

Igra Super Mario je bila veoma popularna osamdesetih, ali je populacija gamera počela opadati krajem devedesetih. Iwata je znao da mora proizvode kompanije učiniti privlačnim novim korisnicima. Uspio je to konzolom Nintendo DS, koja je 2004. godine postala najprodavanija konzola na svijetu. Dvije godine kasnije je uspjeh doživjela i konzola Wii.