biznis
0

Premijer Silajdžić i ministar Šarić posjetili Mesnu industriju "Brajlović“

Sarajevo-x.com
Premijer Kantona Sarajevo Samir Silajdžić i ministar privrede Abid Šarić posjetili su danas proizvodne kapacitete Mesne industrije "Brajlović“ u Rakovici i tom prilikom, sa menadžmentom i vlasnikom ove kompanije razgovarali o konkretnim mogućnostima pomoći i podrške ovoj izuzetno uspješnoj bosanskohercegovačkoj kompaniji.

Domaćini su upoznali premijera i ministra sa dosadašnjim uspjesima i rezultatima svog poslovanja.

"Mesna industrija "Brajlović" četvrta je najveća mesna industrija u Bosni i Hercegovini. Jedina smo bosanskohercegovačka kompanija koja ima svoje proizvodne kapacitete u jednoj od zemalja Evropske unije, tačnije u Austriji, gdje je uposleno 40 ljudi. U glavnom gradu Beču također imamo i svoj market, koji izuzetno posluje. U objektu u kojima se nalazimo uposleno je 80 ljudi. Za ovih 8-9 godina rada oko 12 miliona KM uplatili smo u budžete svih nivoa vlasti u našoj zemlji. Do sada, za potrebe proizvodnje pilećih proizvoda niti jedan kilogram sirovog pilećeg mesa nismo uvezli, te isključivo koristimo domaće sirovine“, istakao je vlasnik Hamid Brajlović.

Menadžment ove kompanije iskoristio je posjetu dužnosnika Vlade i zatražio pomoć za realizaciju konkretnih projekata. Jedan od takvih je pomoć u organizaciji manifestacije "Dan sarajevskog ćevapa“, koja se planira održati po drugi put krajem maja ove godine.

"Možete računati na konkretnu podršku Vlade Kantona Sarajevo, jer mi želimo da Vam pružimo svu pomoć i podršku za realizaciju Vaših projekata. Svjesni smo da je naša budućnost u proizvodnji zdrave i kvalitetne hrane, te smo zbog toga spremni ulagati i pomagati razvoj kompanija, kao što je vaša“, obećao je premijer Silajdžić.

Ministar Šarić upoznao je svoje domaćine o predstojećim projektima koje Ministarstvo privrede planira realizirati.

"Ove godine u Budžeti KS planirali smo 7.500.000 KM kreditnih sredstava namijenjenih za realizaciju investicijskih projekata. Prošle godine kamatna stopa je bila 3,99%, grejs period godinu dana i rokom od pet godina za povrat sredstava. Javni poziv za dodjelu ovih sredstva trebao bi biti veoma brzo objavljen, pa Vas pozivamo da svoje projekte obavezno kandidirate“, naglasio je ministar Šarić.