biznis
0

Premijer Nedžad Branković razgovarao sa privrednicima FBiH

Sarajevo-x.com
BBI VIP Business Club, kojeg je prošle godine osnovala Bosna Bank International, 30. januara održao je interaktivnu sesiju na kojoj je premijer FBiH dr. Nedžad Branković odgovarao na pitanja privrednika.

Ovoj sesiji, osim članova VIP Kluba, prisustvovalo je oko 150 privrednika iz raznih oblasti, te predstavnika zdravstvenih, obrazovnih i drugih institucija i organizacija iz skoro čitave BiH.

Članovi VIP Kluba interesirali su se za su pitanja iz oblasti gasne privrede, nafte, transporta, namjenske industrije, stimulacije izvoza, funkcije buduće razvojne banke... te te pitali za mogućnosti njihovih rješenja u okviru nadležnosti Vlade FBiH.

Premijer Branković je istakao kako da Vlada FBiH u oblasti gasne privrede namjerava donijeti uredbu o gasu, kojom će svaki sektor biti uređen po principima evropske direktive.

Govoreći o infrastrukturi, komunikacijama i transportu, premijer je podsjetio kako je jedan od Vladinih prioriteta razvoj cestovne infrastrukture, a planirano je angažiranje na razvoju trgovačke flote, zračnog i željezničkog saobraćaja, a na pitanje o carinama i akcizama istakao je neophodnost donošenja zakona o fiskalnom vijeću na nivou države, a kojim će se drugačije kreirati carinski fiskalni elementi.

Direktor Bosna Bank International Amer Bukvić najavio je da će BBI VIP Poslovni Klub, kojem je inače glavni zadatak stvaranje čvrstih veza između bh. privrednika i formiranje jedinstvenog ekonomskog fronta, na sljedećem susretu svojim članovima prezentirati "mogućnosti suradnje sa kompanijama u Alžiru“, saoćeno je iz Ureda za odnose s javnošću BBI.