biznis
0

Premijer FBiH Branković otvorio "Zeps Intermetal 2007."

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković danas je na sajmištu Kamberovića polje proglasio otvorenim 4. međunarodni specijalizovani sajam metala "ZEPS Intermetal 2007."

Do 18. maja kada je zakazano zatvaranje tog sajma, na izložbenoj površini od 5.500 metara kvadratnih posjetiocima će se predstaviti 167 kompanija iz 20 država.

"Vlada je prepoznala najvažnije projekte koji trebaju da definišu i učine BiH jedinstvenim ekonomskim prostorom, jedinstvenim za tržište rada, prostorom koji će davati jednake šanse u biznisu. Ova vlada će se baviti projektima u kapitalnom investiranju u oblasti energije i oblasti transportne infrastrukture. BiH i FBiH radi novog ambijenta za biznis treba da bude energetski pouzdano područje i infrastrukturno integrirano u evropski prostor. To su dva instrumenta s kojima vlade prave poslovni ambijent", rekao je premijer Branković prilikom otvorenja.

Organizator sajma je Poslovni sistem RMK, a suorganizatori su Vanjskotrgovinska komora BiH, privredne komore FBiH i RS-a, Mittal Steel Zenica, Aluminij Mostar, Mittal rudnici Prijedor i Tvornica alata Trebinje.

«Metalski sektor je dugo bio zanemaren, ali sada je prepoznat, potvrdio se i u budućnosti će se pokazati kao najznačajniji sektor gospodarstva BiH. Imamo dva ključna resursa i u crnoj i obojenoj metalurgiji. Snaga Mittal Steela i Aluminija neće biti realizirana dokraja ako ne razvijemo i prerađivački dio», na otvorenju sajma rekao je Milan Lovrić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Tokom Sajma održat će se veći broj pratećih manifestacija, a već danas poslijepodne počet će tradicionalni Forum metalaca BiH.