biznis
0

Premijer Branković se sastao s guvernerom Kozarićem

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković sastao se danas s guvernerom Centralne banke Bosne i Hercegovine Kemalom Kozarićem, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Razmijenjena su mišljenja o budžetu Federacije BiH za 2009.godinu te Programu mjera i ulozi Centralne banke BiH na ublažavanju posljedica ekonomske krize.

Premijer Branković je ocijenio da je reakcija Centralne banke BiH na globalnu finansijsku krizu bila pravovremena, čime su spriječene negativne posljedice po bankarski sistem u BiH.

Ono što se sada očekuje, istaknuo je Branković, jeste da komercijalne banke nastave finansirati privredu i građanstvo onim intenzitetom koji je potreban, s povoljnijim kamatnim stopama.

Za budžet Federacije BiH u 2009.godini, premijer je kazao da je stabilizirajući te istaknuo da je veoma važno da su u njemu situirane socijalno najosjetljivije kategorije.

Guverner Kozarić mišljenja je da bi privatizacija državnih preduzeća bila jedna od mjera za ublažavanje posljedica ekonomske krize, ali i stimulans razvoju privrede u Federaciji BiH.

Govoreći o mjerama Centralne banke ocijenio je da su one učvrstile povjerenje građana u bankarski sistem u BiH.

-Moguće je da uvjeti kreditiranja budu nešto strožiji zbog krize, ali bankarski sektor u BiH ima dnevnu likvidnost od oko 700 miliona maraka i to je veoma dobro - kazao je Kozarić.

Razmijenjena su mišljenja i o mogućnostima Vlade da u komercijalnim bankama ima značajniji udio u osnivačkom kapitalu. Obostrano je konstatovano i da bi finansijska sredstva trebalo usmjeravati u infrastrukturu, poljoprivredu i povećanje potrošnje, kaže se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.