biznis
0

Premijer Branković s delegacijom "General Electrica": Interes za projekte u BiH

FENA
Tokom današnjeg susreta premijera FBiH dr. Nedžada Brankovića s delegacijom američke kompanije General Electric, koju je predvodio predsjednik za jugoistočnu Evropu Giuseppe Recchi, iskazan je interes za poslovnom saradnjom u više sektora, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Američki energetski lider, u okviru planova za zapadni Balkan, pozicionirao je BiH kao interesantno područje za proširenje biznisa.

Predsjednik Recchi informirao je premijera Brankovića o potencijalima i obimu poslovanja "General Electrica" i izrazio želju za raznim vidovima saradnje s Vladom FBiH.

"Uz projekte elektroenergetskog sektora interes postoji i za druga područja kao što su proizvodnja medicinske opreme, izgradnja infrastrukture, povezivanje s drugim partnerima i tako dalje", navodi se.

Ističući da Vlada svoje ambiciozne planove razvoja namjerava realizirati partnerstvom javnog i privatnog sektora, premijer Branković izrazio je zadovoljstvo interesovanjem "General Electrica" za BiH. Projekte u elektro-energetskom i transportnom sektoru i ulaganja u poljoprivredu, upravljanje vodnim resursima i drugim privrednim granama označio je kao okosnicu budućeg privrednog i ekonomskog rasta.

"U narednih nekoliko godina, realizacijom izgradnje novih energetskih potencijala i putne infrastrukture kao i niza drugih projekata na lokalnom nivou, treba osigurati masovnije zapošljavanje radne snage i jednake uslove za život na svim područjima Federacije", naglasio je premijer Branković.

On je istakao i otvorenost Vlade FBiH za sve vidove saradnje s "General Elektricom", pa će u tom pravcu biti organizirani novi susreti i dogovori s američkim partnerom.