biznis
0

Premijer Branković posjetio preduzeće "Zrak"

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković danas je na zahtjev radnika posjetio preduzeće "Zrak" d.d. Sarajevo gdje se četvrti dan protestira zbog nagomilanih problema, a koje je, kako ističu, uglavnom izazvao direktor Emir Perenda.

Naime, radnici, njih oko 200, tražili su proteklih mjeseci da im se isplate zaostale plaće za 2003., 2004. i 2005. godinu od novca koji je dobiven prodajom jednog objekta, što je podržano i sudskim putem, međutim, na tu presudu direktor Perenda je prije nekoliko dana podnio nadležnom sudu žalbu, pa su isplate koje su trebale uslijediti, stopirane.

Kako ističu radnici "Zraka", 4 miliona KM tačno bi pokrilo ta potraživanja, ali i dalje ostaje problem neuvezan staž, zdravstveno osiguranje, a neizvjesni su i dalji poslovni angažmani kompanije.

Prilikom sastanka sa radnicima i sindikalistima "Zraka", premijer Branković je predložio da se sindikat te kompanije u ponedjeljak obrati Vladi pismenim putem, naglasivši, kako će onda on zajedno sa saradnicima i resornim ministrom Vahidom Hećom pokušati da pronađe adekvatna rješenja za probleme u "Zraku".

"Došao sam da se upoznam sa vašim problemima, na vaš zahtjev i mislim da je bitno da sam ovdje, jer je vlada većinski vlasnik Zraka i zato što ste vi kompanija iz namjenske industrije na koju trebamo računati dalje", rekao je premijer Branković.

Uz premijera u "Zraku" su danas boravili i predsjednik Sindikata BiH Edhem Biber, predsjednik Sindikata Metalaca BiH Ismet Barjamović i predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata Metalaca BiH - Sarajevo Bajro Melez.

Oni su osudili postupke menadžmenta istaknuvši da radnici ne traže ništa što nisu zaradili, te da će ih podržati dok ne istraju u ispunjenju svojih zahtjeva.

Sindikalisti Zraka, danas su istaknuli da su završene sve pripreme, da se u toj kompaniji najavili generalni štrajk, ukoliko i Vlada FBiH ne ponudi konkretna rješenja.