biznis
0

Premijer Branković posjetio "Aluminij"

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković posjetio je danas mostarsko poduzeće "Aluminij", gdje se susreo s generalnim direktorom tog poduzeća mr. Mijom Brajkovićem.

Komentirajući nastavak procesa privatizacije mostarskoga poduzeća "Aluminija", premijer Branković je kazao da tenderska komisija donosi odluke jednoglasno, te da postoji sporazum kako će se provesti procedura prodaje 88 posto državnoga kapitala u poduzeću "Aluminij".

Također, rekao je da je predsjednik komisije podnio informaciju o do sada urađenom, te da federalna Vlada nema namjeru miješati se u posao komisije, jer bi to bilo suprotno sporazumu o privatizaciji.

Po Brankovićevim riječima, Vlada je informirana o minimalnim kriterijima koje je tenderska komisija preporučila, kao što su mjere investicija i obim zapošljavanja, te da je Vlada i partnerska strana dala potporu ovoj fazi rada komisije.

Generalni direktor mr. Brajković izjavio je kako je bitno da se "Aluminij" dobro proda, te je ponovio svoju ideju "aluminijske doline", čiji cilj nije samo proizvodnja aluminija nego da se ide na višu fazu preradu.

Premijer Branković upoznao je ovom prigodom rukovodstvo mostarskoga "Aluminija" da je zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH prihvatio vladin plan rada, kojim se predviđa jačanje bh. tvrtki i pomoć izvozno orijentiranim poduzećima.

"Aluminij kao jedan od lidera izvoza ima i određene administrativne probleme te smo u tom kontekstu razgovarali o određenim budućim vladinim intervencijama i novoj vladinoj politici na razini države, a sve u cilju da se veći dio finalne proizvodnje izvozi. Na taj način ćemo i ukupni vanjskotrgovinski deficit, koji je neprihvatljiv za budućnost BiH, popraviti", ocijenio je Branković.

Na novinarski upit hoće li premijer i federalna Vlada kao većinski vlasnik elektroprivreda, osigurati Aluminiju racionalnu cijenu električne energije, premijer je ustvrdio kako će se tražiti rješenja, ali da će se nastojati zaštititi interesi i države i elektroprivreda te bh. građana.