Slovačka
0

Premija za zaposlene s najmanjim plaćama

FENA
U Slovačkoj će od januara biti uvedena premija za zaposlene s najmanjim plaćama, na osnovu izmjene Zakona o porezu na dohodak koji će stupiti na snagu od Nove godine.

Minimalna plaća u Slovačkoj će se povećati na 295,5 eura (8.902 krune) od januara, dok će premija zaposlenih iznositi približno 5,8 eura (174 krune) mjesečno, objavila je slovačka agencija SITA.

Visina te premije zavisit će od dijela sume koja ne podleže oporezivanju. Tu premiju će radnici sa najmanjim plaćama dobijati ne mjesečno, već prilikom godišnjeg obračuna poreza, što znači da će prvi put slovačka država tu isplatu obaviti 2010. godine.

Slovačko ministarstvo finansija prognozira da će uvođenje nove premije doprinijeti povećanju broja zaposlenih, prije svega iz redova dugoročno nezaposlenih i niskokvalificiranih koji traže posao.

Resor finansija te zemlje očekuje od te izmjene zakona o porezu na dohodak povećanje interesiranja za rad na određeno vrijeme, kao i povećanje atraktivnosti redovnoga trajnog radnog odnosa.

Uvođenje premije za zaposlene, prema mišljenju tog ministarstva, predstavlja u uvjetima Slovačke "novi način u oblasti rješavanja pitanja nezaposlenosti".