Pogoduje i vrijeme
27

Premašen plan proizvodnje Rudnika boksita Srebrenica

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Kompanija Lein, većinski vlasnik Rudnika boksita Srebrenica, već je premašila ovogodišnji plan eksploatacije rude za 3.000 tona i do 15. decembra zvorničkoj Alumini isporučila 183.000 tona rude, a povoljni vremenski uslovi i dalje omogućavaju rad na površinskim kopovima ovog rudnika u Podravanju.

Direktor Rudnika boksita Mladen Radić rekao je Srni da Lein ukupno zapošljava 93 radnika i da uspješno realizuje petogodišnji plan sanacije ovog rudnika, koji je sačinio menadžment imenovan 2015. godine, kada je ova kompanija preuzela većinsko upravljanje.

"Ukoliko u idućoj godini ostvarimo eksploataciju 150.000 tona rude boksita, petogodišnji plan će biti u cijelosti realizovan i Lein će potpuno sanirati naslijeđena dugovanja koja su iznosila 6,8 miliona KM", pojašnjava Radić.

Tim planom predviđeno je da se postepeno povećava proizvodnja rude boksita i da se obezbijedi prosječna godišnja proizvodnja od 150.000 tona do kraja 2020. godine.

On kaže da su dugovanja značajno smanjena za posljednje četiri godine i početkom iduće godine iznosiće oko 1,6 miliona KM, što znači da je izmireno 5,2 miliona KM zatečenog duga.

"Planirano je da se i preostali dug izmiri do kraja iduće godine i da se konačno stabilizuje finansijsko stanje i poslovanje u ovoj firmi. To znači da će biti izmirene sve zaostale obaveze prema radnicima i dobavljačima, te uplaćeni zakonski doprinosi", precizira Radić.

Rudnik boksita ove godine isplatio je 14 plata zaposlenima, 10 mjesečnih zarada za ovu i četiri zaostale iz prethodnih godina.

"Do kraja godine bit će isplaćena i novembarska zarada. Planiramo da do proljeća izmirimo još tri reprogramirane zaostale plate iz 2017. godine, čime ćemo potpuno izmiriti dugovanja prema zaposlenima", naglašava Radić napominjući da je isplata tekućih zarada radnicima u ovoj godini bila redovna.

Radić kaže da je redovna isplata plata omogućila realizaciju plana eksploatacije i isporuke rude, koja je ostvarivana zahvaljujući dobroj organizaciji rada, ali i povoljnim vremenskim uslovima.

Direktor rudnika Mladen Radić nakon realizacije petogodišnjeg plana sanacije stanja u ovog kolektivu, najavljuje investicije i modernizaciju rada, kao i istraživanja rudnih ležišta za dalji rad ovog preduzeća.