biznis
15

Prema uslovima za rad BiH zauzela 98. mjesto na listi 139 zemalja

Klix.ba
Bosna i Hercegovina se našla na 98. mjestu na listi od 139 zemalja koje su rangirane po uslovima rada. Novim izvještajem Međunarodne konfederacije sindikata rasvijetljena je situacija sa uslovima rada ljudi u 139 zemalja. Rangirali su svaku zemlju na skali od jedan (najbolja zaštita za radnike) do pet (najgora zaštita za radnike). BiH je dobila ocjenu 2.

Studija je pokazala da u najmanje 35 zemalja postoje situacije u kojima su radnici bivali hapšeni ili zatvarani "kao dio taktike da im se uskrati zahtjev za demokratskim pravima, odgovarajućom platom, sigurnijim uslovima rada i sigurnijim poslom".

U minimalno devet zemalja ubistvo i otmice su redovne metode zastrašivanja radnika. Jedino je Danska imala perfektan rezultat, što znači da se ova država pridržava svih 97 indikatora prava radnika.

SAD su postigle ocjenu četiri, što znači da "sistematsko nasilje" i "ozbiljna nastojanja da se sruši kolektivni glas radnika" predstavljaju redovnu pojavu na poslu u ovoj zemlji.

"Zemlje kao što su Danska i Urugvaj prednjače nad ostalima jer se vode jakim zakonom o radu ili je vjerovatno iznenađujuće da su Grčka, SAD i Hong Kong daleko iza njih", napisao je generalni sekretar Međunarodne konfederacije sindikata.

Nivo razvijenosti zemlje se pokazao kao nepouzdan faktor u nivou poštivanja osnovnih prava radnika.

Pogledajte svjetsku mapu prema kriterijima ovog tijela. Tamnije boje predstavljaju područja u kojima je situacija jako loša po radnike. Rezultat od 5+ označava mjesta aktivnih konflikata, kao što su Sirija ili Sudan, i blokadu svih legalnih zaštita za radnike.