SERDA
0

Prekvalifikacija i stručno obučavanje za zanimanja u metalskoj i drvnoj industriji

FENA
Radi povećanja zaposlenosti, podrške preduzećima u metalskoj i drvnoj industriji, razvoja tržišta rada i novih vještina i znanja, Sarajevska regionalna razvojna agencija -SERDA, u saradnji s projektom FIRMA (Fostering Interventions for Rapid Market Advancement), raspisala je javni poziv za učešće u Programu prekvalifikacije i stručnog obučavanja za zanimanja u metalskoj i drvnoj industriji.

Kako saznaje Fena u SERDA-i, Program je namijenjen privrednim subjektima u metalskoj i drvnoj industriji, koji planiraju prekvalifikovati i dodatno obučiti zaposlene radnike radi sticanja novih vještina i znanja i održavanja postojeće zaposlenosti, te nezaposlenim osobama iz metalskog i drvnog sektora, koje su evidentirane na lokalnim biroima za zapošljavanje. Programom se nastoji povećati produktivnost i dostizanje svjetskih standarda, kroz upotrebu moderne tehnologije u metalskoj i drvnoj industriji.

Privredni subjekti se mogu prijaviti za više ponuđenih obuka u okviru Programa, ali mogu kandidovati najviše tri osobe koje će pohađati jednu od ponuđenih obuka, dok se nezaposlene osobe prijavljuju samo za jednu od ponuđenih obuka. Osobe koje uspješno završe obuku, imat će mogućnost verifikacije novostečenog znanja.

Troškove Programa finansiraju Sarajevska regionalna razvojna agencija - SERDA i projekt FIRMA u procentu od 80 posto od ukupnog iznosa treninga, dok 20 posto finansiraju privredni subjekti koji se prijave za učešće u programu. Obuke za nezaposlene osobe su besplatne.

Rok za dostavu prijave je 16. februar. Prijave se dostavljaju Sarajevskoj regionalnoj razvojnoj agenciji.