Kotor-Varoš
0

Preispitati poslovanje fabrike ''Proleks''

FENA
Općinski odbor Centra za evropske integracije RS-a pozvao je nadležne entitetske institucije da preispitaju poslovanje u prethodnom periodu Fabrike kože i obuće ''Proleks'', najvećeg kotorvaroškog privrednog sistema, u kojem je potpuno obustavljena proizvodnja.

Upozoreno je da se niko nije ozbiljnije bavio ni procesom privatizacije ''Proleksa'', koji je doživio fijasko i naglašeno da kreatori neuspješnog privatizacinog programa nikome nisu polagali račune za krah tog projekta.

''Insistiramo da se konačno utvrdi da li je nekome bio interes da se ''Proleks'' uništi i da radnici te firme završe na ulici, bez mogućnosti da rade i da svoje porodice hrane od svoga rada, a ne od tuđe milostinje'', istaknuto je u saopćenju kotorvaroškog OO CEIRS.

Kako je navedeno, ''Proleksovo'' propadanje ne smije biti tabu tema u Kotor-Varoši, a bivši radnice te firme, u kojoj je nakon obustavljanja proizvodnje proveden stečajni postupak, zaslužuju da znaju kako je, kome i pod kakvim uvjetima imovina najveće kotorvaroške firme prodavana.