biznis
0

Pregovori Srbije i MMF-a

FENA
Londonski dnevnik Financial Times izvještava o pregovorima Srbije sa MMF-om i prenosi neke, kako navodi, oprečne stavove potpredsjednika vlade Božidara Đelića i guvernera Centralne banke Radovana Jelašića.

Guverner Centralne banke Srbije upozorava da zemlje centralne i istočne Evrope ne bi trebalo da se oslanjaju isključivo na vanjsku pomoć iz Evropske unije i drugih međunarodnih institucija, već da treba da se usredotoče na unutrašnju ekonomsku reformu, piše list.

Prenoseći tu osnovnu poruku guvernera Jelašića iz autorskog teksta objavljenog u međunarodnom izdanju lista, Financial Times navodi kako su ovakvi stavovi u suprotnosti sa činjenicom da vlada Srbije upravo vodi pregovore sa MMF-om o povećanju stand bay kreditnog aranžmana sa 520 miliona na četiri milijarde dolara.

List ujedno prenosi suprotan stav potpredsjednika vlade Božidara Đelića koji smatra da je vanjska podrška suštinski važna za održavanje stabilnosti zapadnog Balkana i sprečavanja da talas migranata iz tog regiona krene ka zapadnoj Evropi.

Neslaganje dvojice, kako navodi list, vodećih srpskih reformatora i saveznika oko programa modernizacije potcrtava političke tenzije koje prate nastojanja zemalja da efikasno reaguju na krizu, ali te razlike nisu fundamentalne - jer se obojica slažu da su potrebni i pomoć sa strane i unutrašnja reforma, piše list.

Srbija se nada da će, osim kreditnog aranžmana sa MMF-om, osigurati i dodatnu milijardu eura pomoći od Evropske unije, Svjetske banke i drugih izvora, navodi list.

"To je način da se pomogne Srbiji da ne implodira, a sa njom i zapadni Balkan. To je krhak region", izjavio je potpredsjednik vlade Srbije Financial Timesu.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda u Beogradu je u ponedjeljak počela pregovore o sklapanju novog aranžmana sa Srbijom. Razgovori se vode u zgradi Narodne banke Srbije.

Prema procjeni potpredsjednika vlade Božidara Đelića, razgovori bi mogli da budu okončani do kraja iduće sedmice - četvrtka ili petka. Ako Misija MMF-a sa Vladom Srbije postigne dogovor, bit će zamijenjen postojeći aranžman iz novembra prošle godine u vrijednosti od 402,5 miliona eura.

Srbija do sada nije povlačila novac na osnovu tog aranžmana, ali je procijenjeno da će zbog ekonomske krize biti potreban novi, redovan kreditni aranžman sa MMF-om.