Objavljena knjiga
57

Preduzetništvo kao generator razvoja: Kako do uspjeha u biznisu?

R. D.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Uspjeti u preduzetništvu nikad nije bilo lakše, jedna je od poruka knjige "Anatomija biznisa", iza koje stoji 20 godina rada uglednog profesora s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Aziza Šunje.

Knjiga je namijenjena trima kategorijama ljudi, kaže za portal Klix.ba Šunje, prije svega preduzetnicima, onima koji imaju biznis ideje, a ne znaju šta je biznis. Knjiga ih onda uči korak po korak šta je biznis.

"Druga kategorija su predstavnici svih akademskih i drugih profesionalnih kategorija, koji imaju potencijal da budu preduzetnici, advokati, veterinari... Treća kategorija su top menadžeri malih biznisa koji su ustrojili biznise, a ne znaju mnogo o biznisu", navodi on.

Već u prodaji, uskoro promocija
Već u prodaji, uskoro promocija

Uz knjigu ide i prateća web stranica biznisplan.ba gdje čovjek jednostavno unosi svoje podatke, a softver mu radi sve izračne i na kraju "izbaci" biznis plan.

"U knjizi se nalaze i profili 18 preduzetnika, naših i uspješnih, na kraju svakog poglavlja. Te priloge je pisao novinarski bard Vlastimir Mijović. Osnovna ideja je promovirati preduzetništvo kao motor razvoja", kaže Šunje uz naglasak da je u knjigu utkao posljednjih 20 godina svog akademskog rada.

Šunje nam kaže kako nažalost preduzetnički ambijent nije stimulirajući, ali je na nešto višem nivou nego prije 20 godina.

Aziz Šunje (Foto: D. S./Klix.ba)
Aziz Šunje (Foto: D. S./Klix.ba)

"Mali su pomaci, ali ključ je u edukaciji. U najrazvijenijim zemljama svijeta procenat smrtnosti biznisa je veći od 50 posto, a osnovni uzrok je neznanje. Cilj je pomoći ljudima", kaže nam Šunje.

Knjigu su izdali Ekonomski institut i Ekonomski fakultet u Sarajevu, već se može naći u prodaji, a promocije su planirane narednih sedmica.