biznis
0

Preduzetnički duh u EU još zaostaje za SAD

FENA
Oko 45 podsto radno aktivnih građana Evropske unije ima preduzetnički duh i razmišlja o osnivanju vlastite firme, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja Eurobarometra, prenose agencije.

Premda je to nešto više u odnosu na ranija istraživanja, Stari kontinent i dalje po tome uveliko zaostaje za SAD, gdje težnju za preduzetništvom i samostalnom djelatnošću ispoljava 61 posto građana.

Prema istraživanju, jedan od najvećih zadataka i izazova je unaprijeđenje preduzetništva u EU, imajući u vidu da polovina ispitanika više voli da bude zaposlena kod poslodavca, prema svega 37 posto u SAD.

Istraživanje Eurobarometra je također obuhvatilo želju ispitanika da u narednih pet godina otvore vlastitu firmu i budu sami sebi šefovi.

Prema dobijenim rezultatima, ta želja je najslabija u Austriji (za to se izjasnilo samo 16 posto ispitanika) i Belgiji (19 posto), a nešto veća u deset novih članica EU koje su u Uniju ušle u maju 2004., pri čemu je u Sloveniji na nivou od 24 posto, približno koliko i u starim članicama u prosjeku.

U EU inače ima oko 23 miliona malih i srednjih preduzeća, što čini 99 posto svih registriranih firmi i dvije trećine svih radnih mjesta u privatnom sektoru. Ovi preduzetnici zapošljavaju više od 100 miliona radnika, pa tako čine "kičmu" evropske ekonomije.

Prema Eurobarometru, mikropreduzeća (ona koja imaju manje od deset zaposlenih) dominantna su u Italiji (47 posto) i Poljskoj (41 posto), dok je udio velikih preduzeća u ukupnom zapošljavanju u Velikoj Britaniji svega 46 posto.