biznis
0

Predstavnici prometnika naftnih derivata u Vladi FBiH

FENA
Premijer Federacije Nedžad Branković, s federalnim ministrima energije, rudarstva i industrije Vahidom Hećom i trgovine Desnicom Radivojevićem, razgovarao je danas s predstavnicima Sekcije prometnika naftnih derivata Privredne komore Federacije BiH koje je predvodio predsjednik Sekcije Izudin Ahmetlić.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o implementaciji Sporazuma o načelima energetske politike kojim je predviđeno uvođenje regulacije cijena derivata na principu maksimiziranja jediničnih cijena po vrstama derivata i uvođenje akcize za potrebe razvoja i funkcioniranje autocesta.

Dogovoreno je da predstavnici prometnika naftnih derivata u Federaciji BiH, koji se zalažu za istovjetne principe poslovanja na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, u zajedničkom radu predlože modele provođenja odredaba sporazuma na način kojim će se zaštititi interesi, prije svega, malih distributera i potrošača.

Njihovi prijedlozi i sugestije o uređivanju ove oblasti u Federaciji BiH, izneseni na današnjem sastanku, bit će uzeti u obzir prilikom izrade Zakona o nafti i naftnim derivatima, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.