biznis
0

Predstavnici američkog Ministarstva trgovine posjetili VKTBiH

FENA
Predstavnici američkog Ministarstva trgovine Tom Kelsey, viši trgovinski savjetnik za regiju i Silva Savich, viša savjetnica za međunarodnu trgovinu, zajedno s predstavnicima američke ambasade u Sarajevu Susan Falatko i Amrom Džaferović, posjetili su u utorak Vanjskotrgovinsku komoru BiH.

Sastanak je upriličen radi upoznavanja predstavnika američke ambasade i Ministarstva trgovine o trenutnim trgovinskim kretanjima i ekonomskom okruženju u Bosni i Hercegovini.

O privrednoj situaciji u zemlji i aktivnostima VTKBiH goste je upoznao dopredsjednik Komore Mahir Hadžiahmetović.

Tokom razgovora, posebna pažnja posvećena je unapređenju ekonomskih odnosa BiH sa Sjedinjenim Američkim Državama te modelima razvijanja ne toliko značajne poslovne saradnje.

Istaknute su mogućnosti industrije autokomponenti BiH u svjetlu nedavne inicijative General Motorsa (GM) za otvaranjem novog proizvodnog postrojenja u regionu.

Hadžiahmetović je naglasio da je Komora već inicirala početne korake u vezi s tim pitanjem, ali da je potrebna pomoć i podrška američke strane radi organiziranja posjete predstavnika General Motorsa Bosni i Hercegovini.

S tim u vezi, usuglašeno je da predstavnici Ministarstva trgovine učine određene napore kako bi se ispitala mogućnost realizacije te posjete.

Direktor Sektora za međunarodne ekonomske odnose VTKBiH Enes Ališković je održao i detaljnu prezentaciju o mogućnostima i vidovima poslovne saradnje između BiH i SAD-a te trenutnom vanjskotrgovinskom poslovanju dviju zemalja, saopćeno je iz VTKBiH.