{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavnica HeritageTurka: Eko zona Vlašić nije upitna investicija

7.1.2018. u 22:04
15
124
Predstavnica HeritageTurka: Eko zona Vlašić nije upitna investicija
15
Predstavnica HeritageTurka: Eko zona Vlašić nije upitna investicija
Jedna od zgrada projekta Eko zone Vlašić - Korićani
Direktorica kompanije HeritageBalkan Anela Yalinpala, koja je ujedno i predstavnica konzorcija za realizaciju projekta Eko zone Vlašić-Korićani, za Klix.ba je izjavila kako će razgovori o realizaciji projekta vrijednog 4,2 milijarde eura biti nastavljeni krajem januara.
Nakon što je načelnik Odjela za prostorno uređenje Općine Kneževo/Skender Vakuf Bojan Obradović izjavio kako niko od nadležnih nije razgovarao s njima kao predstavnicima lokalnih zajednica, direktorica HeritageBalkan i predstavnica konzorcija HeritageChin i HeritageTurk je istakla kako su održali sastanak s premijerom SBK Tahirom Lendom te da realizacija projekta Eko zone Vlašić-Korićani "ide korak po korak".

Yalinpala je izjavila kako je u martu 2017. godine razgovarala s menadžerom projekta Zoranom Vujinovićem te da su potvrdu o finansiranju dobili dva mjeseca poslije.


“Održali smo sastanak s premijerom Lendom i dobili instrukcije. Pisma namjere smo poslali Vladi Federacije BiH i ministrici Cvijanović u Republiku Srpsku, a Bojan Obradović nije bio na listi. U septembru prošle godine smo stupili u kontakt s vlastima BiH i RS. Ovo nije upitna investicija”, kazala je Yalinpala.

Dodala je kako su i ranije cifre o broju osoba koje će biti zaposlene nerealne te da će u početku biti otvoreno 600-800 radnih mjesta za izgradnju aerodroma i bolnice.


“HeritageTurk ima 11 izgrađenih aerodroma tako da ovo nije prvi projekt koji se realizuje. Eko zona Vlašić nema državnu garanciju i kao takav je usvojen od investitora. Imamo dosta pitanja i pregovori se nastavljaju krajem januara s investitorima i Tomix d.o.o. koji čine konzorcij i koji imaju ugovor o saradnju u narednih deset godina. Ovaj projekt ide u fazama, a mi ne pripadamo nikakvim predizbornim kampanjama”, poručila je Yalinpala.

Podsjetimo, projekt Eko zona Vlašić-Korićani je predstavljen 2016. godine, a idući korak je sastanak s nadležnim državnim organima na kojem će investitori saznati da li imaju podršku od države i hoće li ići u investicije tog projekta ili čekati neko drugo vrijeme.

Ostaje da vidimo šta će zaista biti od svega.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Plašite li se da će se poskupljenje goriva odraziti na poskupljenje namirnica?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: