biznis
0

Predstavljena knjiga "Jevrejskošpanski jezik u Bosni i Hercegovini"

FENA
Knjiga - zbornik radova "Jevrejskošpanski jezik u Bosni i Hercegovini" koju je priredio Eli Tauber, publicist i istraživač judaike, predstavljena je danas u Sarajevu.

Zbornik sadrži niz objavljenih i neobjavljenih naučnih i drugih radova o osobenostima jezika koji se pod nazivom "Judeoespanjol" formirao u periodu od 400 do 500 godina, a koji predstavlja simbiozu jezika srednjovjekovne Španije - jezika Servantesa, hebrejskog i lokalnih jezika, prisutnih na prostoru BiH od dolaska Jevreja - Sefarda.

O jeziku koji predstavlja svojevrsno kulturno blago slojevite bh. tradicije i historijskog naslijeđa govorili su promotori Hadžem Hajdarević, prof. David Kamhi, Moris Albahari i priređivač Eli Tauber.

Istaknuli su da se radi o jeziku koji je nastao pod utjecajima lokalnih sredina u kojima su živjeli Jevreji, te koji osim španskog i hebrejskog sadrži elemente turskog, grčkog, italijanskog (venecijanski dijalekt), francuskog, portugalskog, njemačkog i slavenskih jezika.

Knjigu su objavili Institut za jezik (Sarajevo) i La Benevolencija - Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo, a pokrovitelj zbornika je Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH), a cjelokupni projekt realiziran je uz potporu Ambasade Kraljevine Španije u BiH.

Zbornik radova o Jevrejskošpanskom jeziku u Bosni i Hercegovini rezultat je višegodišnjeg strpljivog sakupljanja po arhivima, novinama, knjigama, spomenicama, kutijama i muzejima, biografijama i memoarskoj građi i razgovora s prijateljima i stručnjacima, te predstavlja izbor priređivača, koji nije mogao obuhvatiti sve radove o ovoj temi, ali je zasigurno obuhvatio najznačajnije poznate radove, dijelove knjiga, doktorskih, magistarskih i diplomskih radova.

Promociji knjige upriličenoj u Bošnjačkom institutu - Fondaciji Adila Zulfikarpašića prisustvovale su brojne istaknute ličnosti iz javnog života, među kojima i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i ambasador Kraljevine Španije u BiH Alejandro Enrique Alvargonzales San Martin.