biznis
2

Predstavljena inovativna platforma sa biznis kartama gradova u BiH

FENA
Poslovne novine i kompanija LRC razvili su inovativnu platformu pod nazivom "Gradovi, općine/opštine i biznis Lokalna poslovna inicijativa", koja je predstavljena danas u Vanjskotrgovinskoj komori (VTK) BiH u Sarajevu.

Svrha platforme je da promoviše i podrži nove poduzetne inicijative u lokalnim zajednicama koje će rezultirati novim investicijama i radnim mjestima, a bit će bazirana na analitičkim podacima o poslovanju u različitim lokalnim zajednicama u BiH i pokazateljima poslovanja najuspješnijih kompanija.

Direktorica Projekta i glavna i odgovorna urednica Poslovnih novina Alena Ahmetspahić-Fočo izjavila je da će u printanom izdanju specijalne publikacije Poslovnih novina predstaviti biznis kartu 141 grada/općine/opštine u BiH, kao i kompanije koje su nosioci razvoja svojih lokalnih zajednica.

"Projekt će se odvijati u više faza. U sklopu projekta najuspješnijim lokalnim zajednicama ćemo, u skladu s transparentnim kriterijima, dodijeliti priznanje 'Kruna razvoja privrede Bosne i Hercegovine' za natprosječne pokazatelje privrednih kretanja za proteklu godinu", rekla je Ahmetspahić-Fočo.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Anto Domazet naveo je da je, paralelno s globalizacijom koja je svjetski trend, došlo i do jačanja lokalizacije.

Pojasnio je da, po mišljenju poznatih ekonomista, investitora danas uopšte ne interesuje zemlja, već određene "oaze" u kojim njegov biznis može rasti u toj zemlji, što je dobra prilika za zemlje s lošim ukupnim imidžom, poput BiH.

Predsjednik VTKBiH Ahmet Egrlić smatra da je projekt vrlo važan za širu društvenu zajednicu u Bosni i Hercegovini, posebno s aspekta unapređenja poslovanja i podizanja konkurentnosti poduzeća, te boljeg pozicioniranja domaćih proizvoda na inostranom tržištu.