biznis
0

Predstavljen projekt podrške u turizmu Sitour

FENA
Projekt Sitour CVX (Podrška turizmu u panevropskom multimodalnom koridoru V, X) vrijedan je više od 500.000 eura, od čega je oko 110.000 eura namijenjeno BiH, istaknuto je danas tokom prezentacije ovog projekta u Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu.

Projekt je osmislila Privredna komora Pescare, a podržala italijanska vlada na bazi zakona donesenog 2001. godine s ciljem bolje saradnje Italije i jugoistoka Evrope. Njegova realizacija, prema riječima savjetnika projekta Michele Croasattoa, započela je sredinom marta ove i trajat će do aprila naredne godine.

Projekt je kreiran radi pružanja efikasne podrške ekonomskom razvoju zemlja partnera (Albanija, BiH, Crna Gora, Hrvatska, Makednija i Srbija) putem tehničke pomoći i prijenosom stručnih znanja i iskustava prvenstveno u turističkom sektoru.

Koordinatorica projekta Dragana Šobot kazala je da je projekt usmjeren ka stvaranju turističke ponude koja valorizuje prirodne, kulturološke, historijske i umjetničke resurse, te proizvode specifične za pojedine regije. To je ujedno prilika za razmjenu iskustava, edukaciju, stvaranje turističkih paket aranžmana i dodatne prezentacije bh. potencijala u ovom sektoru.