Generator razvoja
167

Predsjedništvo BiH pokrovitelj 11. Sarajevo Business Foruma

FENA
Predsjedništvo BiH pokrovitelj je 11. Sarajevo Business Foruma (SBF), koji će se od 8. do 10. aprila 2020. godine održati u glavnom gradu BiH.

U projekt organizacije 11. SBF-a bit će uključeno i Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Sektor za bilateralne odnose, Odsjek za ekonomsku diplomatiju, a Predsjedništvo je naložilo da se u Organizacioni odbor SBF-a imenuju članovi koje će predložiti Predsjedništvo, a koji bi aktivno učestvovali u organizaciji i pripremama.

Organizator SBF-a, koji se već 11. godinu zaredom održava u BiH, je BBI banka u saradnji sa Islamskom razvojnom bankom (IsDB). Poslovno-investicijska konferencija okupit će najznačajnije poslovne i političke lidere iz regiona i svijeta.

2Mi u BBI banci već smo počeli s pripremama za Sarajevo Business Forum. Na projektu ekonomskog povezivanja regiona sa svijetom radimo evo već 11. godinu u nastojanju da zajedničkim nastupom prema trećim tržištima postanemo privlačna destinacija za strane investitore. SBF je platforma za poslovno umrežavanje i investicije i omogućava promociju BiH i regiona u svijetu. Također, SBF je i svojevrsni okvir za direktne strane investicije. Kroz SBF nastojimo da posredujemo između državnog i privatnog sektora, dovodimo na jedno mjesto vlasnike projekata i poslovne ljude iz regiona te privatne i državne fondove. Naš fokus je na direktnim poslovnim sastancima bh. privrednika s potencijalnim investitorima. Prošle godine, samo dok je trajao Forum, obavljeno je više od 450 ovakvih susreta, a BBI banka je oformila poseban tim ekonomskih stručnjaka koji su bh. privrednicima bili na raspolaganju tokom ovih pregovora. Za nas je veoma značajno da je i Predsjedništvo BiH stalo uz nas i prepoznalo našu ideju da je ekonomska saradnja generator razvoja regiona", izjavio je Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke.

Sarajevo Business Forum pozicionirao se kao jedan od najznačajnijih poslovnih događaja u regionu i cijeloj Jugoistočnoj Evropi, a proteklih godina pozitivno je uticao na izgradnju imidža države Bosne i Hercegovine kao pogodne destinacije za investiranje i ekonomski razvoj. Također, SBF- je prepoznat kao mjesto okupljanja stručnjaka i predstavljanje najboljih svjetskih praksi u oblasti poljoprivrede, infrastrukture, energije i turizma. Tokom proteklih deset godina na SBF-u je učestvovalo više od 10.000 učesnika iz 50 zemalja, iz više od 3. 300 kompanija. Održano je više od 1.950 B2B sastanaka. Rad Foruma je pratilo više od 2.400 novinara.

Više informacija o Sarajevo Business Forumu dostupno je na stranici: https://sarajevobusinessforum.com.