Teška vremena za kompaniju
0

Predsjednik PayPala Scott Thompson novi direktor Yahooa

Sarajevo-x.com
Scott Thompson
Scott Thompson
Internetski div Yahoo konačno je dobio novog izvršnog direktora. Riječ je o dosadašnjem predsjedniku PayPala Scottu Thompsonu, objavila je kompanija u srijedu.

Mjesto izvršnog direktora Yahooa bilo je upražnjeno od septembra nakon što je kompanija otpustila Carol Bartz.

Thompson u Yahoo dolazi iz PayPala gdje je od 2008. godine obnašao dužnost predsjednika kompanije. PayPal je pod njegovim rukovodstvom udvostručio prihode, saopćeno je iz Yahooa.

Bit će ovo četvrti direktor kompanije za manje od pet godina, a njegov zadatak neće biti nimalo lagan s obzirom da se Yahoo već nekoliko godina bori da opstane na tržištu.

Thompson Yahoo preuzima u turbulentnim i nesigurnim vremenima za kompaniju. Navodno je nekoliko "private equity" kompanija zainteresirano za kupovinu manjinskog udjela Yahooa, a Microsoft je s posrnulim internetskim divom potpisao ugovor u povjerenju kako bi imao pristup kompanijim finansijskim podacima.

Microsfot je još 2008. godine pokušao kupiti Yahoo za više od 44 milijarde dolara, no bivša Uprava je odbila ovu ponudu.

U međuvremenu, spekulira se da kompanija prodaje svoje udijele u Kini i Japanu. Yahoo, čija je tražilica druga po popularnosti, gubi bitku za oglašivače s Googleom i Facebookom. Neto dobit kompanije u oktobru 2011. je bila manja za 26 posto u odnosu na prethodnu godinu, piše portal Mashable.