biznis
0

Predsjednik Mitsubishija najavio ostavku

SRNA
Tetsuro Aikawa (Foto: EPA)
Tetsuro Aikawa (Foto: EPA)
Predsjednik japanske kompanije Mitsubishi Tetsuro Aikawa rekao je danas da će se povući sa funkcije i preuzeti odgovornost za falsifikovanje podataka o potrošnji goriva pojedinih automobilskih modela ove firme.

Aikawa je demantovao da je lično odgovoran za ovaj skandal, ali je za japanske kompanije uobičajeno da njihovi najviši zvaničnici pokažu da se kaju ako izbije afera.

Očekuje se da će njegova ostavka biti formalizovana 24. juna, poslije odobrenja od akcionara. Nije objavljeno ko će ga naslijediti, prenio je AP.

Prema sporazumu sa kompanijom Nissan, koja je u procesu kupovine 34 posto udjela u Mitsubishiju, ta firma će imati značajnu ulogu u upravljanju Mitsubishijem.

Mitsubishi je saopštio da članovi uprave nisu naredili prevaru, ali da su zaposleni bili pod velikim pritiskom da postignu bolje rezultate na testovima potrošnje goriva.

Prevaru je otkrio Nissan, kada je obavio testove modela koje za njega proizvodi Mitsubishi i utvrdio da se ti podaci ne slažu sa deklarisanim informacijama o dotičnim automobilima.

Mitsubishi je poslije istrage objavio da je prevara trajala 25 godina i da obuhvata sve modele koji su se prodavali u Japanu. Kompanija je demantovala da je falsifikovala podake o automobilima koje je u tom periodu prodavala u inostranstvu.