biznis
0

Prednosti "Južnog toka" u odnosu na "Nabuko"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Buduća maršuta za transport ruskog gasa "Južni tok" ima sve uslove za realizaciju, za razliku od projekta evropskog gasovoda "Nabuko", izjavio je u ponedjeljak zamjenik izvršnog direktora "Gasproma" Aleksandar Medvedev.
  • Nemamo ništa protiv tog projekta, "Gasprom" je šta više pozvan da u njemu učestvuje, ali mi ćemo realizovati svoj, rekao je Medvedev u intervjuu moskovskom televizijskom kanalu "Vesti".

On je precizirao da "Gasprom" ima svoj projekat, "Južni tok", a akcionari "Nabuka" svoj, pri čemu je ruski gasovod u prednosti jer ima sve što je potrebno da se i realizuje, javio je u ponedjeljak Itar-Tass.

Rusija ima gas, tržište, iskustvo u tehničkoj realizaciji takvih složenih projekata, i što je najvažnije korporativno upravljanje.

Finansijski preduslovi nisu dovoljni, rekao je Medvedev, ukazujući da je za takve projekte neophodna usaglašenost njegovim upravljanjem.

Vrijednost gasovoda "Nabuko" dugog 3.300 kilometara, koji će spojiti Evropu s nalazištima gasa kaspijskog bazena preko Azerbejdžana, Gruzije, Turske, Bugarske, Rumunije i Mađarske, procijenjena je na devet milijardi eura.

Uz optimističan razvoj događaja, prva linija tog gasovoda mogla bi da se aktivira najranije 2012. godine.

  • Čak i ukoliko Evropa pokaže političku volju da kupuje iranski gas, koji bi punio gasovod, on se neće usmjeriti u "Nabuko" prije završetka druge linije, što se može očekivati tek 2017.-2018. godine, zaključio je Medvedev.