biznis
0

Predložena radna grupa za reformu fonda PIO RS-a

FENA
Vlada Republike Srpske danas je u nastavku sjednice u Banjoj Luci usvojila prijedlog za formiranje radne grupe za izradu Strategije reforme penzijskog sistema u RS-u koji predviđa formiranje zatvorenog investicionog fonda od postojećeg portfelja Fonda PIO-a i formiranje društva za upravljanje ovim fondom.

Zadužena je i interresorna Radna grupa da pripremi nacrt posebnog zakona koji će urediti osnivanje i poslovanje investicionog fonda od postojećeg portfelja Fonda PIO-a i društva za upravljanje ovim fondom.

Entitetska vlada danas je odobrila novac za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti u iznosu od 1.997.449,25 KM za socijalno zbrinjavanje 2.480 radnika iz 21 preduzeća.

Odobreni su iznosi za socijalno zbrinjavanje radnika koji su u procesu stečaja ostali bez zaposlenja u sljedećim preduzećima: AD „Transport vihor“, Bratunac; „Plantaže“, AD Gradiška; GIK „Radnik“, AD Srebrenica; HUT AD „Podrinje“, Bratunac; „Radovinja metal“, Ljubinje; AD „Juprom“, Nevesinje; „Metalmontaža“, Nevesinje; AD DI „Velež-Botin“, Nevesinje; AD „Soko holding“, Ljubinje; „Luč“ AD, Trebinje; „Gat-inženjering“ AD, Gacko; „Metalgas“ AD, Višegrad; DP „Fabrika čarapa“, Foča; „Perućica“ AD, Foča; AD „Fabrika stolova i stolica“, Lopare; „Konfekcija“ AD, Foča; AD „Romanija“, Sokolac; AD DI „Bjelašnica“, Pale; OZZ „Zelengora“, Foča; DP „Čajevec – temika“, Foča i „Celpak“ AD, Prijedor.

Vlada je razmatrala Izvještaj o provedenim vanrednim revizijama Zadružnog saveza RS-a u 31 zadruzi i zadužila Zadružni savez da provede reviziju i u ostalim zadrugama u tom bh. entitetu. Završni izvještaj Zadružni savez je obavezan da Vladi dostavi u roku od 30 dana.

Vlada je zadužila radnu grupu da u roku od 30 dana pripremi nacrt zakona o zadrugama koji ovu oblast treba da reguliše u skladu s pozitivnim iskustvima u drugim zemljama.

Data je i saglasnost za otvaranje stečajnog postupka nad imovinom dužnika AD „Manjača“ Mrkonjić-Grad i odobreni iznosi na ime troškova prethodnog stečajnog postupka nad preduzećem AD „Tvornica dječije trikotaže“, Šipovo.