Sarajevo
0

Predavanje Agea Bakkera o finansijskoj krizi i ulozi MMF-a

FENA
Član Odbora izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Age Bakker danas je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu održao predavanje o temi "Finansijska kriza i uloga MMF-a".

Bakker je u obraćanju istaknuo da je trenutna finansijska kriza kojom je obuhvaćen gotovo cijeli svijet zaista globalna kriza i jedna od najtežih u kojoj se očekuje da ključnu ulogu odigra MMF.

On je podsjetio da je MMF do sada učestvovao u rješavanju kriza koje su posljednjih godina zahvatile Rusiju, jugoistočnu Aziju i još neke svjetske regione, ali da je sada riječ o krizi u čije rješavanje moraju biti uključene sve najrazvijenije zemlje svijeta da bi zajednički poduzele mjere za stimulaciju privrednog rasta u borbi protiv prijetnji od globalne recesije.

On je dodao da su mnoge zemlje do sada zatražile pomoć MMF-a jer se svjetska finansijska kriza brzo proširila, a i u narednom periodu bit će prisutna u mnogim evropskim zemljama u razvoju, iako se ranije smatralo da će Evropu zaobići taj krizni period.

Bakker ocjenjuje da, ipak, mnogi smatraju da postoji još prostora za fiskalnu ekspanziju, jer neke centralne banke, s obzirom na opadajuću inflaciju, imaju prostor za daljnje labavljenje monetarne politike.

Također, profesor Bakker je naglasio da MMF razmišlja i o tome kakva reforma u međunarodnom sistemu može biti provedena da bi se u budućnosti izbjegle slične krize.

On je dodao da smatra da su nacionalizacija banaka, povećanje depozita u bankama i vladina jamstva za međubankarsko tržište neke od ključnih mjera za prevazilaženje aktuelne krize.

Današnje predavanje je organizirao Ekonomski fakultet, u saradnji s MMF-om.

Bakker je izvršni direktor holandske izborne jedinice u MMF-u od maja 2007. godine i u toj organizaciji zastupa interese 13 zemalja, među kojima je i BiH.

Prije angažmana u MMF-u radio je u Centralnoj banci u Holandiji, gdje je u ulozi direktora Odjela za finansijska tržišta bio zadužen za upravljanje rezervama Centralne banke.

Bio je i ugledni član Društvenog i ekonomskog vijeća u Holandiji, a od 1994. je profesor na predmetu Finansijska tržišta i institucije na Free University u Amsterdamu.