Visoki nameti za privredu
0

Pred gašenjem hiljade malih i srednjih preduzeća u FBiH

SRNA
Hiljade malih i srednjih preduzeća u Federaciji BiH /FBiH/, među kojima najviše trgovačkih, zanatskih i ugostiteljskih radnji, moglo bi biti ugašeno zbog visokih nameta za privredu, slabljenja kupovne moći stanovništva, ali i fiskalizacije koja za male preduzetnike predstavlja veliki finansijski teret.

Gradska uprava Mostara upozorila je da je u 2010. trajno odjavljeno 321 preduzeće, dok ih je u prva dva mjeseca ove godine ugašeno još 45 zbog nerentabilnosti poslovanja i uvođenja fiskalnih kasa, pišu "Nezavisne novine".

Oko 50 privrednika Unsko-sanskog kantona najavilo je gašenje biznisa, zbog fiskalizacije kao dodatnog opterećenja poslovanju, a slične najave stižu i iz drugih dijelova FBiH.

"Poslodavce opterećuju i izdvajanja za vode, šume, takse lokalnih zajednica zbog čega ukupna davanja premašuju 70 odsto", rekao je direktor Asocijacije poslodavaca BiH Alija Remzo Bakšić, dodavši da visoka opterećenja najprije pogađaju mali biznis.

Projekt-menadžer u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Igor Gavran rekao je da je ključni razlog za gašenje firmi visoko opterećenje privrede, dok je fiskalizacija samo dodatni otežavajući faktor, koji će znatan broj preduzeća "dokusuriti".

Vlada FBiH je još 2008. obećala da će u naredne tri godine smanjiti doprinose i poreze na neto plate, ali to se nije dogodilo iako ovaj rok ističe.

"Imamo u planu smanjenje stope doprinosa kada dođe do povećanja prihoda u Fondu PIO i kada taj rast bude veći od rasta broja penzionera. Kad je riječ o porezima, to je dugoročni problem kojeg djelimično treba rješavati na državnom, a djelimično na entitetskom nivou", naveo je premijer FBiH Mustafa Mujezinović.