PROMO
332

"Preci u nama: Genetičko blago BiH" Burch univerziteta proglašena najboljom knjigom za visoko obrazovanje

Na 32. po redu Međunarodnom sarajevskom sajmu knjiga i učila 2021. Internacionalni Burch univerzitet nagrađen je u kategoriji najbolja knjiga za visoko obrazovanje za djelo "Preci u nama: Genetičko blago Bosne i Hercegovine".

Autori knjige su Damir Marjanović, Dragan Primorac i Salmedin Mesihović u izdanju Mladinske knjige Sarajevo. Na zatvaranju sajma održana je ceremonija uručenja nagrada u 15 kategorija, a priznanje za knjigu "Preci u nama: Genetičko blago Bosne i Hercegovine" preuzeo je prof.dr. Damir Marjanović, profesor na Odsjeku za genetiku i bioinžinjering Internacionalnog Burch univerziteta.

Knjiga je od samog izdavanja krajem 2019. godine privukla veliku pažnju javnosti, a danas se koristi i kao izvor za naučne radove i doktorske disertacije.

"Projekt je pokrenuo Internacionalni Burch univerzitet sa Mladinskom knjigom. Od samog početka nismo htjeli da to bude samo knjiga, htjeli smo da to bude projekat u okviru kojega ćemo dodatno ispitati genetičku raznolikost bosanskohercegovačke populacije. Ono što se ne zna za ovu knjigu jeste da su čitatelji koji su naručili knjigu direktno preko Mladinske knjige, imali priliku da dobiju rezultate svoje genetičke analize i na osnovu toga saznaju jedan dio svoje "genetičke povijesti". Također je zanimljivo da je upravo sada u toku odbrana druge doktorske disertacije na ovu temu, te da je već jedna doktorska disertacija odbranjena kroz taj projekt, kao i to da je objavljeno par znanstvenih radova u indeksiranim internacionalnim časopisima, a koji su nastali upravo na osnovu realizacije ovog projekta. Tako da je to spoj nauke i obrazovanja, ali i jednog naučno-popularnog pristupa koji nam je ovih dana tako potreban", ističe profesor Marjanović.

Prof.dr. Damir Marjanović prisjetio se nekih od najdražih knjiga iz djetinjstva te kaže kako studenti i danas poznaju i čitaju te knjige, ali po skraćenom postupku. Veću popularnost imaju knjige koje su dobile svoju ekranizaciju, jer sve se podređuje brzini života, a knjiga traži svoje vrijeme.

"Svaki period mog odrastanja nosi sa sobom neko djelo. Od Magarećih godina, preko Osme ofanzive Branka Ćopića, knjiga Meše Selimovića, Ephraima Kishona, Remarka, pa do kultne literature Douglas Adamsa ili Stephen Kinga. Svaki put se uvučem duboko u korice knjige i uvijek poslije čitanja moram da napravim malu pauzu da se, ponekada nažalost, vratim u ono što smatramo realnošću", dodaje profesor Marjanović.

Kao profesor na Odsjeku za genetiku i bioinžinjering Internacionalnog Burch univerziteta sretan je što su, nakon perioda online nastave i izazova u prošloj godini, studenti opet u mogućnosti da dolaze na vježbe i predavanja i koriste savremno opremljene laboratorije za svoje projekte.

"Upravo sam dotrčao sa predavanja u 9h, a druga predavanja su u 17h. To je za mene jedan uobičajeni ponedjeljak! Studenti su mi ipak na prvom mjestu i komunikacija sa njima, kroz predavanja ali i zvan učionice je prioritet svakog profesora. 2020. godina je bila puna izazova i mislim da je trebalo pružiti priliku, da sve one stvari koje su se propustile u toj realizaciji nadoknade kroz malo davanje vjetra u leđa studentima, ali to ne treba da ohrabri studente da idu linijom manjeg otpora i da smanje svoja očekivanja kako prema profesorima, tako i prema njima samima. Presretan sam što na Odsjeku za genetiku imamo veliki broj novih studenata željnih znanja i novih spoznaja. Već dva predavanja smo imali i danas mi je posebno drago predavanje bilo, jer sam relativno malo pričao, a mnogo više slušao, te smo više od sat vremena proveli u žustroj diskusiji. Upravo ta razmijena mišljenja je, barem za mene, bit svakog dobrog predavanja", dodaje profesor Marjanović.

Internacionalni sarajevski sajam knjiga i učila 2021. jedan je od rijetkih koji je ove godine održan uživo, a za pet dana koliko je trajao sajam je posjetilo više od 30.000 ljudi. Internacionalni Burch univerzitet jedan je od dva univerziteta koji su se predstavili na ovom sajmu. Više o IBU možete saznati putem linka: www.ibu.edu.ba.