Procjene za 2011. godinu
0

Prazni uredi i stanovi novo lice Dubaija

Sarajevo-x.com
Zamislite li Dubai 2011. prvo što vam padne na pamet su sjaj i glamur. Ipak, tornjevi koji "paraju" nebo, sunce koje se odbija od svježe opranih prozora obasjavat će stanove u kojima doslovno neće živjeti niko.

Upravo tako, ma kako šokantno bilo, zvuče predviđanja stručnjaka u vezi tamošnjeg tržišta. Za samo dvije godine, navodi japanska banka Nomura, prodavat će se toliko puno stanova i ureda, a posla neće biti dovoljno, te će sve te prostorije doslovno stajati prazne.

Analize su pokazale da će blizu dva miliona kvadratnih metara komercijalnog prostora biti izgrađeno do 2011. u Dubaiju, zajedno sa skoro milion kvadrata u Abu Dhabiju.

"Procjenjujemo da će u uslužnoj djelatnosti u Dubaiju morati biti otvoreno oko 100.000 radnih mjesta, a u Abu Dhabiju barem 50.000. Ovo je područje u kojem nedostaje radnika", kaže Chet Riley, analitičar Nomure iz Dubaija za Property Wire.

Stručnjaci upozoravaju da će se radnici angažovani na poslovima izgradnje po njenom završetku vratiti kućama u druge zemlje, a geografski mnogo proširen grad će potom ostati pust.

Već ove godine Ujedinjeni Arapski Emirati mogu očekivati pad populacije od 10 posto.

Iz Nomure najavljuju da će se do kraja 2011. pojaviti oko 65.000 novih stanova u Dubaiju, a oko 15.000 u Abu Dhabiju. Novih 11 tornjeva u poslovnoj zoni dodat će ovoj brojci još 2.150 jedinica. I cijene rente smanjit će se za 10 posto.