{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


PPDIVUT: Na pomolu je kriza dugovanja i potraživanja

F
25.8.2011. u 12:54
0
1
PPDIVUT: Na pomolu je kriza dugovanja i potraživanja
0
PPDIVUT: Na pomolu je kriza dugovanja i potraživanja
Glavni odbor Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini (PPDIVUT) BiH danas je u Sindikalnoj školi u Potočarima kod Srebrenice održao sjednicu.
Kako se navodi iz tog sindikata, na sjednici je, između ostalog, razmatrana vrlo teška situacija kako radnika tako i ostalih građana, koji su lošom politikom u BiH gurnuti u bijedu, siromaštvo i potpunu nesigurnost.

Ocijenjeno je da je na pomolu kriza dugovanja i potraživanja, koja može na ovim prostorima izazvati veće posljedice od posljedica koje je BiH imala od svjetske ekonomske hipotekarne krize.

- Kao moguće mjere za kratkoročno prevladavanje krize, koja tek treba da zahvati BiH, predloženo je hitno uvođenje diferencijalne stope PDV-a i to 10 posto na sve osnovne prehrambene proizvode i 20 posto na luksuzne robe. Zatim je zaključeno da svi poslodavci - direktori sačine svoje programe za izlazak iz krize, u čiju izradu obavezno treba uključiti radnike - sindikat u onim organizacijama u kojima se radnicima duguje po svim osnovama, a pogotovo gdje su radnička potraživanja veća od vrijednosti kapitala pravnog subjekta, navodi se u saopćenju Sindikata PPDIVUT.

Od ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerke Ivankovića Lijanovića zatraženo da se odmah uključi u davanje podrške zahtjevu načelnika općine Gradačac Fadila Imširovića oko izvoza 7.000 tona svježe šljive s prostora BiH u zemlje Evropske unije.

Ujedno je zatraženo da se ministar hitno uključi u riješavanje statusa radnika Fabrike duhana Mostar i statusa same fabrike.

Ukoliko se ovakva nebriga nastavi kako prema radnicima tako i prema kapitalu, posebno tamo gdje država ima svog udjela u kapitalu, Sindikat PPDIVUT BiH će, kako navode, razmotriti sve mjere koje će preduzeti u spriječavanju ovakve nebrige.

Pozvat će sve zainteresirane da im se u tim zahtjevima pridruže, uključujući dioničare, radnike i razna udruženja, koji ne prihvataju ovakvo "status quo“ stanje, kaže se u saopćenju Sindikata PPDIVUT.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: