Duža lista
239

Poznati uvjeti koje će MMF tražiti od BiH za 1,4 milijarde KM novih zaduživanja

R. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Kako rastu potrebe za zaduživanjem naše zemlje kod najvećih međunarodnih finansijera tako se pooštravaju i kriteriji po kojima se sredstva mogu dobiti. Već se nazire lista uvjeta koje će MMF postaviti pred Vijeće ministara BiH za velikih 1,4 milijardu KM sredstava.
Vjerovatno da ćemo u narednim mjesecima imati naznake ili potvrdu novog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), u iznosu preko milijardu KM, koji bi se realizirao u okviru redovnih tranši tokom par godina, kaže za Klix.ba ekonomski analitičar Admir Čavalić.

"Potreba za dodatnim zaduženjem postoji, razumijevajući da smo u recesiji od 6.5 posto, što znači da dolazi do drastičnog pada budžetskih prihoda. Vlade će imati poseban problem sa servisiranjem svojih obaveza već početkom naredne godine, tako da očekujem da će kreditna sredstva biti dostupna najkasnije do kraja prvog kvartala iste, u skladu sa tempom pregovora, a kako bi se održala fiskalna stabilnost i sačuvao socijalni mir. Ono što je posebno bitno u čitavoj ovoj priči jeste uvjetovanje MMF-a", smatra Čavalić.

Za razliku od instrumenta brzog finansiranja koji je bio vanredan dodaje on, bez namjene, uz prešutni uvjet oko monetarne politike, novi aranžman podrazumijeva definisanje niza uvjeta za domaće donosioce odluka, naročito na entitetskom nivou.

"Vjerovatno da će MMF insistirati na provođenju ranije usaglašenih reformi, ali i na nekim drugim mjerama koje uključuju fiskalnu disciplinu, restruktuiranje javnih kompanija, refomu velikih socijalnih sistema i slično. Pritom bi bilo dobro dodati i nove uvjete koji bi se odnosili na unaprjeđenje konkurentnosti domaće privrede u jeku pandemije. Ovo se može odnositi na ubrzavanje procesa digitalne transformacije, kao i na opću deregulaciju poslovanja", navodi on.

Sada je prava prilika da se iskoristi "fiskalna ranjivost" vlada kako bi se ubrzale potrebne ekonomske reforme, nastavio je. Zdravstveni sistemi treba da budu poseban prioritet reformi i to shodno činjenici da imamo izuzetno loše odnose broja zaraženih i umrlih od aktuelnog virusa.

"Ono što je također moguće izvesti jeste uključivanje više različitih političkih stejkholdera u pregovore, a kako bi se što bolje ispunili određeni uvjeti", zaključio je Čavalić.

Podsjećamo, naš portal objavio je u petak objavio kako Vijeće ministara Bosne i Hercegovine planira od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zatražiti ogromnih 1,4 milijarde KM, a ne milijardu kako se ranije špekuliralo.