EUROCHAMBRES
0

Pozdravljen prijedlog EU o zakašnjelim plaćanjima

FENA
Evropsko udruženje industrijskih i trgovačkih komora (EUROCHAMBRES) pozdravila je u srijedu prijedlog Evropske komisije koji ide u smjeru ublažavanja problema sa zakašnjelim plaćanjem, iako smatra da je on "ograničenog dometa" i dolazi dosta kasno.
  • Iako je ograničenog dometa, prijedlog predstavlja važan korak konkretne pomoći evropskoj ekonomiji, posebno malim poduzećima, koja se u vremenima krize guše s jedne strane zbog zakašnjelih isplata, a s druge strane zbog poteškoća kod dobivanja kredita, izjavio je u srijedu glavni tajnik EUROCHAMBRES-a Arnaldo Abruzzini.

U to udruženju ističu da se s prijedlogom kasni, ali dodaju da je "bolje ikad, nego nikad".

EUROCHAMBRES je nedavno anketirao 220 evropskih poduzeća, a rezultati ankete pokazuju da se rok isplate preduzećima od države povećao za 43 posto, a s privatnim sektorom je još gore - 60 posto poduzeća trpi zbog duljih rokova plaćanja.

Evropska komisija u srijedu je predložila da državne vlasti postanu primjer drugima u pogledu podmirivanja financijskih obaveza, te da se kao pravilo uvede podmirivanje obaveza u roku od 30 dana, javila je Hina.

Prema podacima Evropske komisije, svaki četvrti slučaj nesolventnosti ima uzrok u zakašnjelom plaćanju, a zbog toga bez posla ostaje 450 hiljada osoba godišnje u Evropskoj uniji.

Paralelno, EK-a se obavezala da će ubrzati plaćanja roba i usluga kako bi se u potpunosti ispunili ciljevi vezani uz plaćanje računa, a i da će u čitavom nizu slučajeva čak i skratiti aktualne zakonske rokove za plaćanje.

Unatoč određenim poboljšanjima tokom proteklih godina, u EU se još uvijek događa da se kasni s plaćanjima, kako u komercijalnim transakcijama među kompanijama tako i između kompanija i državnih tijela uprave, ustvrdila je EK-a.

Time se, upozoravaju u Bruxellesu, šteti razvoju malog i srednjeg poduzetništva u EU, a razlog je i odlaska brojnih, inače zdravih kompanija u stečaj, ponajprije ako se radi o maloj i srednje velikoj tvrtki.

EK-a je nadalje ustvrdila kako, nažalost, kultura podmirenja obaveza u slučaju državnih vlasti zasad često ne zaslužuje pohvale.