{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Povjerenje još uvijek nije vraćeno"

F
9.10.2008. u 10:03
0
0
"Povjerenje još uvijek nije vraćeno"
0
"Povjerenje još uvijek nije vraćeno"
Foto: AP
Vodeći londonski dnevnici desetke svojih stranica posvećuju u četvrtak nastojanjima vlada Velike Britanije i drugih razvijenih zemalja da svoje banke spasu od kolapsa i izbjegnu duboku globalnu ekonomsku depresiju sličnu onoj iz 30-ih godina prošlog stoljeća.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
The Independent je jedan od listova koji pojednostavljeno pokušava čitaocima objasniti kako britanska vlada namjerava potrošiti čak 500 milijardi funti ili trećinu bruto nacionalnog dohotka, koliko je u srijedu izdvojila za pomoć bankama. Deset posto toga novca bit će upotrijebljeno za djelimičnu nacionalizaciju banaka.

Vlada će drugim riječima biti spremna da s bankama kojima je potreban dodatni kapital pregovara o kupovini njihovih dionica, čime bi država postala manjinski vlasnik u tim bankama.

Preostalih 450 milijardi država će ponuditi u vidu zajmova i garancija za zajmove kako bi banke ponovno počele pozajmljivati novac i jedne drugima i ostatku privrede.

Financial Times skreće pažnju da je taj paket mjera vlade u Londonu objavljen u danu u kojem su centralne banke Britanije i još pet razvijenih zemalja povukle potez bez presedana - istovremeno su objavile da smanjuju kamatne stope za pola procenta.

Tim korakom se želi umanjiti rizik i aktuelnu bankarsku krizu pretvoriti u duboku globalnu recesiju. Vlade pokušavaju finansijska tržišta šokom vratiti u život, ocjenjuje list.

I Financial Times i The Guardian međutim primjećuju da sve to nije povratilo povjerenje finansijskih tržišta i da su dionice na berzama nastavile padati. Investitori su zabrinuti da američke banke još uvijek nisu očišćene od loših nenaplativih hipotekarnih kredita koji su i pokrenuli krizu, objašnjava Guardian.

Svi londonski dnevnici inače donose detalje iz noći između utorka i srijede kada je usaglašen paket britanske vlade za spašavanje banaka.

Sve je, kako piše Financial Times, počelo u 21 sat kada su se ministar finansija Alistair Darling i njegovi saradnici počastili hranom naručenom iz indijskog restorana na južnoj obali Temze.

Nakon što su očistili aluminijske posude u kojima je porudžbina stigla, prionuli su na posao. Najprije su finalizirali paket mjera, a potom se sastali s predstavnicima banaka.

Ministar je u krevet otišao tek nešto prije dva sata ujutro, a već tri sata kasnije se sastao s premijerom Gordonom Brownom da bi se dogovorili o tome kako će mjere predstaviti javnosti prije otvaranja londonske berze, piše Financial Times.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: