{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Povjerenje još uvijek nije vraćeno"

F
FENA
9.10.2008. u 10:03
0
0
"Povjerenje još uvijek nije vraćeno"
0
"Povjerenje još uvijek nije vraćeno"
Foto: AP
Vodeći londonski dnevnici desetke svojih stranica posvećuju u četvrtak nastojanjima vlada Velike Britanije i drugih razvijenih zemalja da svoje banke spasu od kolapsa i izbjegnu duboku globalnu ekonomsku depresiju sličnu onoj iz 30-ih godina prošlog stoljeća.
The Independent je jedan od listova koji pojednostavljeno pokušava čitaocima objasniti kako britanska vlada namjerava potrošiti čak 500 milijardi funti ili trećinu bruto nacionalnog dohotka, koliko je u srijedu izdvojila za pomoć bankama. Deset posto toga novca bit će upotrijebljeno za djelimičnu nacionalizaciju banaka.

Vlada će drugim riječima biti spremna da s bankama kojima je potreban dodatni kapital pregovara o kupovini njihovih dionica, čime bi država postala manjinski vlasnik u tim bankama.

Preostalih 450 milijardi država će ponuditi u vidu zajmova i garancija za zajmove kako bi banke ponovno počele pozajmljivati novac i jedne drugima i ostatku privrede.

Financial Times skreće pažnju da je taj paket mjera vlade u Londonu objavljen u danu u kojem su centralne banke Britanije i još pet razvijenih zemalja povukle potez bez presedana - istovremeno su objavile da smanjuju kamatne stope za pola procenta.

Tim korakom se želi umanjiti rizik i aktuelnu bankarsku krizu pretvoriti u duboku globalnu recesiju. Vlade pokušavaju finansijska tržišta šokom vratiti u život, ocjenjuje list.

I Financial Times i The Guardian međutim primjećuju da sve to nije povratilo povjerenje finansijskih tržišta i da su dionice na berzama nastavile padati. Investitori su zabrinuti da američke banke još uvijek nisu očišćene od loših nenaplativih hipotekarnih kredita koji su i pokrenuli krizu, objašnjava Guardian.

Svi londonski dnevnici inače donose detalje iz noći između utorka i srijede kada je usaglašen paket britanske vlade za spašavanje banaka.

Sve je, kako piše Financial Times, počelo u 21 sat kada su se ministar finansija Alistair Darling i njegovi saradnici počastili hranom naručenom iz indijskog restorana na južnoj obali Temze.

Nakon što su očistili aluminijske posude u kojima je porudžbina stigla, prionuli su na posao. Najprije su finalizirali paket mjera, a potom se sastali s predstavnicima banaka.

Ministar je u krevet otišao tek nešto prije dva sata ujutro, a već tri sata kasnije se sastao s premijerom Gordonom Brownom da bi se dogovorili o tome kako će mjere predstaviti javnosti prije otvaranja londonske berze, piše Financial Times.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: