Cijene dionica padaju
0

Povećava se strah od globalne recesije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nakon današnjeg pada cijena dionica na japanskoj berzi za gotovo sedam posto i njihovog prethodnog osjetnog pojeftinjenja u Evropi i SAD, bojazan od globalne recesije i finansijske krize je dodatno povećana, izvještavaju danas vodeće svjetske novinske agencije, pozivajući se na informacije dopisnika iz Tokija, Washingtona, Bruxellesa, Berlina i Londona.

Glavni japanski indikator kretanja cijena akcija - Nikei indeks - opao je danas 6,9 posto, tokom poslovanja na tržištu u Tokiju, dok je globalni svjetski indeks - MSCI - istovremeno pao na najniži nivo u proteklih pet godina.

Krizno stanje vlada također i na Wall Streetu, gde su sva tri vodeća indeksa dionica od početka ove sedmice pretežno bila u padu, a pojačanu nervozu na tržište je unijela noćas objavljena prognoza Uprave federalnih rezervi SAD (Fed), na osnovu koje se može zaključiti da je i vodeća svjetska ekonomija u recesiji.

Fed je saopćio da je američka ekonomija vjerovatno ušla u recesiju u drugoj polovini 2008. i da bi takvo stanje moglo da se nastavi i tokom prve polovine iduće godine.

Eksperti Feda predviđaju, osim toga, da će se stopa nezaposlenosti u SAD uvećati, u tekućem i tokom naredne dva kvartala, na oko 7,1 posto, prema 6,5 procenata koliko je zabilježeno u oktobru.

Zvaničnici Feda predviđaju postepeni oporavak američke privrede tek od drugog polugođa iduće godine, dok neki pesimistički nastrojeni domaći eksperti tvrde da se boljitak može očekivati najranije početkom 2010.

Privreda Evropske unije zapala je, slično američkoj, u ozbiljnu krizu. O tome svjedoči i jučerašnja vijest iz briselske centrale dvadesetsedmočlanog političkog ekonomskog bloka.

U Bruxellesu je objavljeno da se priprema paket pomoći vrijedan 164 milijarde dolara, u cilju stimulisanja privreda svih članica Unije.

Mnoge evropske velike kompanije su se jučer i prethodnih dana oglasile saopćenjima o velikom padu prodaje, a njemački hemijski gigant BASF je, na primjer, sinoć objavio da je primoran, zbog toga što autokompanije naglo snižavaju porudžbine, obustaviti proizvodnju u čak 80 svojih fabrika, što će pogoditi 20 hiljada radnika.