VTKBiH
0

Povećanje izvoza kroz regionalnu saradnju

FENA
U Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) danas je predstavljen projekt „Izgradnja mreže regionalnih konsultanata za preduzeća orijentirana ka izvozu“ koji je finansiran od njemačkog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) iz sredstava Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu.

Ovaj projekt u šest zemalja regije (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Makedonija, Crna Gora i Albanija) realizira GTZ - Njemačko društvo za tehničku saradnju, a partneri projekta u BiH su Agencija za promociju izvoza BiH - BHEPA i firma „StrikConsulting“.

Internet portal prezentiran je putem videolinka istovremenim uključenjem šest glavnih gradova regije uz kratku prezentaciju projekta iz Tirane.

U okviru projekta razvijat će se mreža konsultanata realiziranjem aktivnosti kao što su treninzi za unapređenje konsultantskih vještina, međunarodne konferencije i regionalne radionice usmjerene ka jačanju izvoza da bi se poboljšala saradnja između malih i srednjih preduzeća zemalja jugoistočne Evrope, poslovnih savjetnika i njihovih udruženja.

Centralni element mreže predstavlja regionalni internet portal www.see-consultancy.net., na kojem se nalazi baza podataka konsultanata iz regije.

Vanjskotrgovinska komora BiH, po riječima predsjednika Mahira Hažiahmetovića, od početka je podržavala ovaj projekt kao vid povezivanja i objedinjavanja snaga i ideja u BiH i regiji. Dodao je da ovaj iskorak u razmjeni informacija i konsultacija može koristiti firmama, koje pokažu interesovanje, da ostvare značajne uštede i unaprijede svoj izvoz.

VTK/BHEPA i poslovni konsultanti su partneri u ovom projektu, kazao je direktor BHEPA Enes Ališković naglašavajući da je važno da se razvije svijest za potrebom konsultantskih usluga da bi kompanije bile uspješnije i lakše plasirale svoje proizvode na inostrano tržište.

Naredne aktivnosti predstavio je Fuad Strik, implementing partner BiH StrikConsalting koji je kazao da će se nastojati povećati broj korisnika portala putem različitih promocija, zatim planirani su specijalizirani treninzi za konsultante, a namjera je i da se na portalu pokažu uspjesi izvoznika.

Portal djeluje i kao platforma za razmjenu i distribuciju informacija, a važni korisnici portala će biti i mala i srednja preduzeća, koja će na portalu moći naći konsultante specijalizirane za različite oblasti i tržišta. Ujedno, portal ima za cilj biti izvor informacija za institucije koje potiču izvoz, privredne komore i druga vladina i nevladina tijela.