biznis
0

Povećanje industrijske proizvodnje za 6,1 indeksnih poena

SRNA
Foto: ZEDA
Foto: ZEDA
Ukupna industrijska proizvodnja u BiH u maju veća je za 6,1 indeksnih poena nego prosječna mjesečna proizvodnja prošle godine, a u odnosu na isti mjesec lani, stopa promjene proizvodnje iznosi 5,2 odsto.

Zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Slavka Popović rekla je danas u Sarajevu da je stopa promjene ukupne proizvodnje u prvih pet mjeseci 2,6 odsto nego u istom periodu 2009.

"U području vađenje ruda i kamena, industrijska proizvodnja u BiH manja je za 8,8 indeksnih poena nego prosječna mjesečna proizvodnju iz 2009.godine, dok je stopa promjene proizvodnje u odnosu na maj lani negativna i iznosi minus 14,8 odsto" , istakla je Popovićeva. 

Prema njenim riječima, u području prerađivačka industrija, industrijska proizvodnja u BiH veća je za 10,5 indeksnih poena nego prosječna mjesečna proizvodnja iz 2009.

Popovićeva je navela da je u području proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, plinom i vodom, industrijska proizvodnja u BiH porasla za 3,4 indeksna poena u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju iz 2009. godine.

"Među indeksima po glavnim industrijskim grupama, najveću pozitivnu stopu promjene obima proizvodnje to jest stopu rasta prema istom mjesecu prethodne godine, u iznosu 46,7 odsto ima grupa `trajni proizvodi za široku potrošnju`", dodala je Popovićeva. 

Prema njenim riječima, najveću stopu pada prema istom mjesecu prethodne godine, u iznosu minus 33,8 odsto ima grupa "kapitalni proizvodi", koja ima i najveću stopu pada kumulativne proizvodnje prema istom periodu lani od minus 44,2 odsto.