{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Povećanje industrijske proizvodnje za 6,1 indeksnih poena

S
25.6.2010. u 16:42
0
1
Povećanje industrijske proizvodnje za 6,1 indeksnih poena
0
Povećanje industrijske proizvodnje za 6,1 indeksnih poena
Foto: ZEDA
Ukupna industrijska proizvodnja u BiH u maju veća je za 6,1 indeksnih poena nego prosječna mjesečna proizvodnja prošle godine, a u odnosu na isti mjesec lani, stopa promjene proizvodnje iznosi 5,2 odsto.
Zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Slavka Popović rekla je danas u Sarajevu da je stopa promjene ukupne proizvodnje u prvih pet mjeseci 2,6 odsto nego u istom periodu 2009.

"U području vađenje ruda i kamena, industrijska proizvodnja u BiH manja je za 8,8 indeksnih poena nego prosječna mjesečna proizvodnju iz 2009.godine, dok je stopa promjene proizvodnje u odnosu na maj lani negativna i iznosi minus 14,8 odsto" , istakla je Popovićeva.

Prema njenim riječima, u području prerađivačka industrija, industrijska proizvodnja u BiH veća je za 10,5 indeksnih poena nego prosječna mjesečna proizvodnja iz 2009.

Popovićeva je navela da je u području proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, plinom i vodom, industrijska proizvodnja u BiH porasla za 3,4 indeksna poena u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju iz 2009. godine.

"Među indeksima po glavnim industrijskim grupama, najveću pozitivnu stopu promjene obima proizvodnje to jest stopu rasta prema istom mjesecu prethodne godine, u iznosu 46,7 odsto ima grupa `trajni proizvodi za široku potrošnju`", dodala je Popovićeva.

Prema njenim riječima, najveću stopu pada prema istom mjesecu prethodne godine, u iznosu minus 33,8 odsto ima grupa "kapitalni proizvodi", koja ima i najveću stopu pada kumulativne proizvodnje prema istom periodu lani od minus 44,2 odsto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: