Naplaćene milijarde KM
0

FOTO / Povećana naplata poreza u FBiH

FENA
Naplata poreznih i neporeznih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine u 2010. bila je veća za 7,7 posto, saopćeno je danas na pres-konferenciji u Sarajevu u sjedištu Federalne porezne uprave.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Ukupno je u ovom sektoru naplaćeno 3,85 milijardi KM od januara do decembra prošle godine. Izraženo u ciframa, uvećanje je 275,1 miliona KM.

"Od ukupnog iznosa, po osnovu direktnih poreza naplaćeno je 867,6 miliona KM, a na ime fondovskih prihoda, odnosno doprinosa 2,6 milijardi KM, što je 26,1 milion KM ili 16,4 posto više nego prethodne godine", izjavio je na pres-konferenciji direktor Uprave Midhat Arifović.

Naročito je naglasio povećanje od 16,4 posto u naplati poreza na dobit. Tome je doprinijela naplata poreza na dobit banaka i drugih finansijskih institucija, veća za 51,1 posto nego 2009.

Tokom cijele prošle godine tendenciju rasta imala je i naplata poreza na dohodak. Tu je inkasirano 235,2 miliona KM, za 13,6 posto ili za 28 miliona KM više u odnosu na prethodno godišnje razdoblje, naveo je Arifović.

Ipak, procjenjuje se da je utajeno 26,5 miliona KM poreza pa su za 108 slučajeva pokrenute krivične prijave, dok je prinudno naplaćeno 106,2 miliona KM poreznih obaveza i blokiran 3.801 transakcijski račun. Poreznici su postigli 764 sporazuma s obveznicima o produženom plaćanju.

Zamjenik direktora PU Vinko Križan govorio je o implementaciji novih federalnih zakona a posebno Zakona o jedinstvenom sistemu registracije, kontrola i naplate doprinosa, koji je stupio na snagu 1. januara ove godine.

„Tokom decembra 2010., Porezna uprava Federacije BiH je implementirala sveoubuhvatnu kampanju javnog informiranja u štampanim i elektronskim medijima u trajanju od tri sedmice, kojom smo nastojali upoznati što veći broj obveznika o načinu implementacije ovog zakona, s posebnim naglaskom na sve pozitivne promjene koje on donosi, a prvenstveno na pojednostavljenju procedura registracije i uštedi na vremenu prilikom prijave za upis/osiguranje koju podnosi obveznik uplate doprinosa nadležnoj poreznoj ispostavi“, rekao je Križan.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Fuad Balta, pomoćnik direktora Porezne uprave, izjavio je da je skraćen rok za podnošenje godišnje prijave poreza na dohodak.

Umjesto do 30. aprila za 2010. i ubuduće, obrasci GPD-1051 predavat će se do 31. marta tekuće za prethodnu godinu, a svi drugi izvještaji te obrasci, specifikacije itd., do kraja februara tekuće za prethodnu godinu, uključujući i obrazac GIP-1022.

Krajem januara dospijevaju prvi rokovi predaje prijava za porez na imovinu (vikendice, poslovne prostorije, stanovi i garaže koje se izdaju pod zakup), shodno kantonalnim zakonima o porezima, izuzev Tuzlanskog kantona, gdje je propisani rok za mjesec dana duži, naveo je Balta.

Izmjenama Pravilnika o primjeni zakona o porezu na dohodak, propisan je obrazac MIP – 1023 (Mjesečni izvještaj o isplaćenim plaćama, ostvarenim koristima i drugim oporezivim prihodima zaposlenika od nesamostalne djelatnosti, plaćenim doprinosima i akontaciji poreza na dohodak), koji je svjojevrsna kombinacija dosadašnjih obrazaca M4 (koji se više neće predavati u PIO/MIO, počevši od 2011. godine) i obrasca GIP–1022 (Godišnji izvještaj o ukupno isplaćenim plaćama i drugim ličnim primanjima), koji će poslodavci/isplatioci i dalje biti obavezni da dostavljaju zaposlenicima do 28. februara za prethodnu godinu, ali ne i Poreznoj upravi, kao što je trebalo učiniti za 2009. i 2010. godinu.

Prvi rok za predaju MIP-a nadležnim ispostavama Porezne uprave je 15. februar za plaće isplaćene u januaru 2011. (iz decembra 2010. i januara 2011. godine).

U procesu kontrole pojedinačno podnesenih prijava poreza na dohodak Porezna uprava je obradila oko dva miliona obrazaca, riječi su Fuada Balte.

Porezna uprava FBiH pokrenula je inicijativu i dala konkretne prijedloge radi produženja roka za donošenje rješenja o povratu poreza na dohodak poreznim obveznicima koji su preplatili ovaj porez za 2010. godinu.

S obzirom na objektivnu nemogućnost da se ovaj posao završi do 30. aprila, proslijeđen je u daljnju proceduru prijedlog za prolongiranje ovog zakonskog roka do 31. maja tekuće za prethodnu godinu, do kada se Porezna uprava obavezuje da obveznicima i kantonalnim ministarstvima finansija dostavi rješenja o pravu na povrat više preplaćenog poreza na dohodak, i da bi nadležna ministarstva po istim vratila odgovarajuće iznose poreza na dohodak na račun građana.

Na pres-konferenciji su naglašene teškoće u vezi s procesom zakonski propisane fiskalizacije u Federaciji BiH.

Direktor Arifović naglašava da je Uprava jedan od izvršilaca tog procesa, te smatra da fiskalizacija neće entitetu donijeti ekstraprofit, ali i da institucija kojoj je on na čelu ulaže maksimalne napore da obavi svoj dio posla, odnosno da ne bude kočničar u cijelom procesu.