{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potvrđen kreditni rejting BiH

F
18.9.2008. u 13:10
0
0
Potvrđen kreditni rejting BiH
0
Potvrđen kreditni rejting BiH
Međunarodna bonitetna kuća Moody's Investor Service objavila je danas da Bosni i Hercegovini ostaje isti kreditni rejting B2 sa stabilnim izgledima, saopćeno je iz Centralne banke BiH.
U godišnjem izvještaju o Bosni i Hercegovini, Moody's Investor Service navodi da ovaj rejting sa stabilnim izgledima odražava stalne političke i ekonomske izazove s kojima se zemlja suočava, uključujući više nivoa vlada i ograničenu ekonomsku bazu.

Izvještaj Moody'sa potvrđuje kontinuiran ekonomski rast, ali usporenim tempom, uz umjerenu zaduženost vlade.

Prema mišljenju analitičara agencije Moody's, institucije države su i dalje slabe i po globalnim i po regionalnim standardima. Jačanje institucija je usporeno zbog složene strukture države i nedovoljne saradnje između različitih nivoa vlasti.

Moody's ocjenjuje da Bosna i Hercegovina ima srednji nivo finansijske snage, nizak nivo ekonomske i institucionalne snage, te visok nivo osjetljivosti na rizike.

U proteklih pet godina, fiskalna politika je bila umjereno konstruktivna, a 2007. je četvrta godina zaredom u kojoj je ostvaren fiskalni suficit. Postoji manji rizik da bi povećane političke tenzije mogle dovesti do ekonomskih i finansijskih stresova.

Bankarski sistem u BiH je takav da se ozbiljne finansijske krize ne čine mogućim. Bankarskim sistemom dominiraju podružnice zapadnoevropskih banaka, koje su uvele poboljšane tehnike upravljanja rizikom i za koje stručnjaci iz Moody'sa očekuju da bi, u slučaju stresa, osigurale dodatni kapital.

U skladu s uobičajenom praksom u svijetu, Bosna i Hercegovina će u ovoj godini angažovati još jednu rejting agenciju, Standard and Poor's, te se dodjela kreditnog rejtinga od ove kuće očekuje do kraja godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko je kriv za niske cijene malina?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: