Elektroprivreda BiH
0

Potrošnja struje povećana za 36,7 posto

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Na području Kantona Sarajevo u proteklih nekoliko dana otkada je zaustavljen dotok prirodnog gasa iz Rusije, potrošnja električne energije porasla je za 36,7 posto, potvrdio je za Sarajevo-x.com Fahro Memić, portparol Elektrodistribucije BiH.

"U ponedjeljak kada je bilo plina, građani su potrošili 220 megavata, a u četvrtak poslijepodne potrošeno je 304 megavata, što je povećanje za 36,7 posto“, izjavio je Memić.

U Federaciji BiH manji je raspon u potrošnji električne energije, uzimajući u obzir da je Sarajevo najveći potrošač plina, čiji građani su nakon nestašice bili primorani preći na alternativne energente. Osim Kantona Sarajeva, nestankom plinom najviše su pogođeni građani Zenice i Visokog.

U Federaciji BiH potrošnja struje je porasla sa 800 megavata, izmjerenih u ponedjeljak, na 863 megavata u četvrtak.

Prelaskom na struju, česti su kvarovi na elektrodistributivnoj mreži, a mobilne ekipe su na terenu.

"U noći sa četvrtak na petak imali smo 86 prijavljenih kvarova, a od jutros šest. U srijedu smo imali prijavljenih 169 kvarova, koji su odmah uklonjeni“, istakao je portparol Elektrodistribucije.

"Molimo građane da se pridržavaju naših uputstava te da racionalno troše struju, odnosno da istovremeno ne uključuju više aparata, koje crpe puno električne energije“, upozorio je Memić.