{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potrebno Hećino angažiranje i na rješavanju drugih obaveza

F
29.1.2008. u 15:11
0
0
Potrebno Hećino angažiranje i na rješavanju drugih obaveza
0
Potrebno Hećino angažiranje i na rješavanju drugih obaveza
Sindikat tekstila, kože, obuće i gume BiH uputio je otvoreno pismo federalnom ministru energetike, rudarstva i industrije Vahidu Heći u kojem pozivaju resornog ministra da se angažira i na rješavanju nagomilanih obaveza prema zaposlenim u tekstilnoj, kožarsko-prerađivačkoj i gumarskoj industriji.
Sindikat traži da Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije pokrene inicijativu za osiguranje sredstava za izmirenje dugovanja prema fondovima za zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje, koja potiču iz perioda kada su firme u ovoj oblasti bile u državnom vlasništvu.

-Na ovaj način stekli bi se uvjeti za redovno izmirenje obaveza za socijalno osiguranje od kupaca koji su privatizirali firme, a samim tim bi došlo i do poboljšanja poslovanja firmi, povećanja plaća i stvaranja uvjeta za poštivanje ostalih prava, zagarantiranih Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom, ističe ovaj sindikat.

Oni se otvorenim pismom obraćaju uime 50.000 zaposlenika, kojima nije uvezan staž dugi niz godina i koji nemaju zdravstveno osiguranje. Također, firme su u izuzetno teškoj situaciji, jer zbog nagomilanih obaveza prema fondovima, još iz vremana kada su bile u vlasništvu države, poslodavci nisu u mogućnosti omogućiti redovno poslovanje i izmirenje tekućih obaveza.

Sindikat napominje da su imali niz sastanaka u Vladi FBiH, kojoj su uputili svoje zahtjeve s mjerama za poboljšanje položaja tekstilne, kožarske i obućarske industrije, koja je u 90 posto slučajeva izvozno orijentirana.

U više navrata su, kako navode, tražili da se njihovi zahtjevi hitno stave na dnevni red Vlade, što do danas nije učinjeno.

-U ovoj grani je zaposleno 50.000 zaposlenika (80 posto žena) koji doprinose ovoj državi značajna devizna sredstva, a ipak izuzetno teško dolaze do rješenja svojih problema i poboljšanja svog položaja. Plaće naših zaposlenika su izuzetno niske, 250-300 KM, iako rade 8-12 sati dnevno, upozoravaju u Sindikatu tekstila, kože i gume BiH, naglašavaju u Sindikatu.

Oni stoga traže da se zaposleni u industriji tekstila, kože, obuće i gume stave u istu ravan kao i rudari, s obzirom na to da rade u izuzetno teškim uvjetima, bez zdravstvenog osiguranje, uvezanog staža, te za plaće ispod svakog minimuma koje nikako nisu srazmjeme njihovom teškom radu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: