Britanski ministar finansija
0

Potrebna nova globalna ekonomska strategija

SRNA
George Osborne
George Osborne
Britanski ministar finansija George Osborne prikuplja međunarodnu podršku za njegov beskompromisni stav po pitanju smanjenja budžeta, piše britanski dnevnik Financial Times.

U uredničkom članku objavljenom u britanskom dnevniku, Osborne i nekoliko koautora pozvali su na "donošenje teških odluka u oblasti smanjenja potrošnje, dodijeli subvencija i poreza u zemljama sa velikim budžetskim deficitima."

Koautori članka su i ministri finansija Australije, Kanade, Singapura i Južnoafričke Republike.

Članak je napisan na inicijativu Osborna i njegovog singapurskog kolege Tharmana Shanmugaratnama i predsjedavajućeg Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta pri Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) nakon njihovog razgovora obavljenog početkom godine.

Osborne je izjavio da postoji sve veći međunarodni konsenzus da je Velika Britanija u najvećoj mjeri na ispravan način iznijela svoju fiskalnu strategiju.

"Glavno pitanje je povratak javnih finansija na pravi, održivi pravac. Niko ne treba da potcjenjuje nerazdvojive političke poteškoće u tom zadatku, ali za to je prvo potrebna kolektivna svjest o realnosti. Neizbježne su teške odluke o javnoj potrošnji, dodijeli subvencija i poreza u zemljama sa velikim budžetskim deficitom", navode ministri.

Osborne i Shanmugaratnam ističu da konsolidaciju moraju pratiti ciljane i fiskalno održive politike za podsticaj stvaranja radnih mjesta, obuke i privatnih investicija za podizanje potencijala svake zemlje za razvoj i ispunjenje težnji naroda.
Komentarišući probleme u daljem širenju krize u evro zoni, ministri finansija smatraju da Evropska Centralna banka mora da preduzme odlučne korake radi ubjeđenja tržišta.