{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potrebna nova globalna ekonomska strategija

S
15.8.2011. u 08:19
0
4
Potrebna nova globalna ekonomska strategija
0
Potrebna nova globalna ekonomska strategija
George Osborne
Britanski ministar finansija George Osborne prikuplja međunarodnu podršku za njegov beskompromisni stav po pitanju smanjenja budžeta, piše britanski dnevnik Financial Times.
U uredničkom članku objavljenom u britanskom dnevniku, Osborne i nekoliko koautora pozvali su na "donošenje teških odluka u oblasti smanjenja potrošnje, dodijeli subvencija i poreza u zemljama sa velikim budžetskim deficitima."

Koautori članka su i ministri finansija Australije, Kanade, Singapura i Južnoafričke Republike.

Članak je napisan na inicijativu Osborna i njegovog singapurskog kolege Tharmana Shanmugaratnama i predsjedavajućeg Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta pri Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) nakon njihovog razgovora obavljenog početkom godine.

Osborne je izjavio da postoji sve veći međunarodni konsenzus da je Velika Britanija u najvećoj mjeri na ispravan način iznijela svoju fiskalnu strategiju.

"Glavno pitanje je povratak javnih finansija na pravi, održivi pravac. Niko ne treba da potcjenjuje nerazdvojive političke poteškoće u tom zadatku, ali za to je prvo potrebna kolektivna svjest o realnosti. Neizbježne su teške odluke o javnoj potrošnji, dodijeli subvencija i poreza u zemljama sa velikim budžetskim deficitom", navode ministri.

Osborne i Shanmugaratnam ističu da konsolidaciju moraju pratiti ciljane i fiskalno održive politike za podsticaj stvaranja radnih mjesta, obuke i privatnih investicija za podizanje potencijala svake zemlje za razvoj i ispunjenje težnji naroda.

Komentarišući probleme u daljem širenju krize u evro zoni, ministri finansija smatraju da Evropska Centralna banka mora da preduzme odlučne korake radi ubjeđenja tržišta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: