biznis
0

Potražnja za dijamanatima raste uprkos recesiji

FENA
Cijene dijamanata će rasti sudeći po povećanoj potražnji posebno u Narodnoj Republici Kini i Indiji, navedeno je u izvještaju Svjetskog centra za dijamante u belgijskom gradu Antverpenu.

Potražnja dijamanata će do 2020. biti povećana za šest posto dok će ponuda biti veća za 2,8 posto. Veća potražnja dijamanata bit će, prije svega, prouzrokovana povećanom kupovnom moći sve brojnije srednje klase u NR Kini i Indiji koje će do 2020. biti udvostručene, prenio je belgijski list "La Libre Belgique".

Procjenjuje se da će 2020. NR Kina i Indija biti potrošači 30 posto ukupnog svjetskog tržista dragog kamenja i da će se izjednačiti sa Sjedinjenim Američkim Državama koje su do sada bile rekorder u kupovini dijamanata.

Kao i zlato, dijamant je postao jedno od glavnih pribježišta investitora koji se u vrijeme svjetske recesije kolebaju gdje da ulažu svoj novac.

Iako potražnja dijamanata raste, proizvodnja dragog kamenja stagnira, uprkos otvaranju 13 novih rudnika u svijetu, zbog čega cijene, posebno većih komada, težih od dva karata, neprestano rastu.

U posljednjih 50 godina, dijamanati se uglavnom proizvode na prostoru Rusije, Australije, Kanade i na afričkom kontinentu, prije svega u Zairu i Južnoj Africi, gde je u 2011. iskopano 133 miliona karata ovog dragog kamena.

Procjenjuje se da će proizvodnja dijamanata 2020. dostići cifru od 175 miliona karata. Postojeći rudnici se sve više iscrpljuju, a proizvodnja dijamanata zahtjeva velika ulaganja.

Za otkrivanja novih nalazišta potrebna su ogromna sredstva, što će sigurno dovesti do toga da rijetko kamenje postane još rjeđe, navedeno je u izvještaju.