biznis
0

Potpredsjednik Svjetske banke za Evropu i Centralnu Aziju u BiH

FENA
Potpredsjednik Svjetske banke za Evropu i Centralnu Aziju, Shigeo Katsu i direktorica za Bosnu i Hercegovinu i regionalna koordinatorica za Jugoistočnu Evropu Jane Armitage borave u Bosni i Hercegovini od 16. do 20. jula.

Tokom boravka Katsu i Armitage će se sresti s visokim zvaničnicima BiH, kao i s predstavnicima poslovne i naučne zajednice i razgovarati o ekonomskoj i socijalnoj situaciji u zemlji.

Ova će posjeta takođe biti prilika za procjenu implementacije bančine Strategije partnerstva sa zemljom (CPS) za BiH, koja je usvojena prije šest mjeseci i razmatranje njenih daljnjih pravaca.

Katsu i Armitage će također obići nekoliko projekata širom zemlje za koje Svjetska banka pruža podršku.

  • Ovo je ključni period kada BiH čini prve korake približavanja EU i Svjetska banka ostaje opredijeljena da pomogne zemlji na integraciji s Evropom i poboljšanju života njenih građana, rekao je potpredsjednik Shigeo Katsu.

Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju otvara nove mogućnosti za rast i razvoj, međutim ubrzana inflacija, sve veći vanjski deficit i pogoršanje vanjskog ambijenta zajedno usložnjavaju kreiranje politike za naredni period, navode iz Ureda Svjetske banke u BiH.

Iznos odobrenih i raspoređenih sredstava od oko 450 miliona dolara pruža podršku za ciljeve sadašnje CPS. Transport, energija, plovnost rijeke Save, jačanje usluga na općinskom nivou, uključujući upravljanje čvrstim otpadom, unaprjeđenje pružanja zdravstvenih usluga, zaštita okoliša, uključujući uspostavljanje i upravljanje zaštićenim područjima i razvoj poljoprivrede, ostaju ključni prioriteti Svjetske banke u BiH.

Ubrzanje procesa reforme, posebno reformi usmjerenih na unaprjeđenje poslovnog ambijenta i otvaranje radnih mjesta, te ciljanje socijalnih rashoda da dopru do najugroženijih, će ostati teme za diskusiju s vlastima.