Prekršila sankcije SAD-a
16

Potpredsjednica Huaweija Meng Wanzhou uhapšena u Kanadi

Klix.ba
Meng Wanzhou (Foto: EPA-EFE)
Meng Wanzhou (Foto: EPA-EFE)
Potpredsjednica Huaweija Meng Wanzhou uhapšena je u Kanadi zbog sumnje da je prekršila sankcije SAD-a protiv Irana, javlja BBC.

Kanadsko ministarstvo pravosuđa potvrdilo je da je Wanzhou uhapšena 1. decembra dok je na aerodromu čekala let.

"Sjedinjene Američke Države tražile su izručenje, a u petak joj je zakazano sudsko ročište", rekao je glasnogovornik ministarstva kanadskog pravosuđa.

Predstavnici kompanije Huawei, jednog od najvećih svjetskih proizvođača telekomunikacijske opreme, još uvijek nisu komentirali slučaj, ali su potvrdili da je Wanzhou uhapšena.

"Kompanija je dobila malo informacija o optužbama i nismo upoznati o bilo kakvim kriminalnim radnjama gospođe Meng. Uvjereni smo da će kanadske i američke vlasti postići sporazum i donijeti pravednu odluku", kazao je glasnogovornik Huaweija.

Američko ministarstvo pravosuđa također je odbilo komentirati slučaj. No, ono što je poznato jeste da su američke vlasti pratile Huawei od 2016. godine zbog navodnog kupovanja američkih proizvoda za Iran i druge zemlje koje su pod američkim sankcijama.

Sjedinjene Američke Države također su prije nekoliko sedmica počele lobirati kod svojih saveznika da izbjegavaju korištenje opreme koju proizvodi kineska kompanija Huawei, a trgovački rat između Kine i SAD-a i dalje je u toku pa se često može čuti kako američka vlada optužuje Kinu za vojnu i industrijsku špijunažu.

Posebno napadaju kompaniju Huawei jer je u podređenom položaju zbog dugova koje ima prema kineskoj vladi ili vladajućoj Komunističkoj partiji, što podiže rizik od špijunaže.

Ranije ove godine ministarstvo odbrane SAD-a zabranilo je korištenje Huawei i ZTE telefona.