{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpora izgradnji puteva i modernizaciji željeznica

S
26.8.2008. u 15:56
0
0
Potpora izgradnji puteva i modernizaciji željeznica
0
Potpora izgradnji puteva i modernizaciji željeznica
Evropska investicijska banka spremna je da u naredne dvije godine finansijski podrži ambiciozne projekte Vlade Federacije BiH u izradnji cestovne i obnovi željezničke infrastrukture, izjavio je šef Misije ove banke za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan, Dominque Courbin tokom današnjeg razgovora u Sarajevu sa premijerom Federacije BiH dr. Nedžadom Brankovićem i federalnim ministrom prometa i komunikacija Nailom Šećkanovićem.
Obrazlažući strategiju ove finansijske institucije za operacije u Bosni i Hercegovini u narednom periodu, gospodin Courbin je naglasio da su prilikom opredjeljivanja za daljnji angažman na ovom planu, svakako, uzeta u obzir pozitivna iskustva u implementaciji dosadašnjih projekata.

Zahvaljujući na dosadašnjoj podršci od strane ove finansijske institucije, premijer Branković je izrazio zadovoljstvo što su prioriteti Vlade FBiH u cestovnoj infrastrukturi utvrđeni upravo na način kako ih vidi Evropska investicijska banka. To su dionice na Koridoru Vc: Zenica-Kakanj, Vlakovo-Tarčin, Svilaj-Odžak i Počitelj-Biača. Govoreći o stvaranju pretpostavki za brži ukupan razvoj Federacije BiH, premijer Branković je posebno značajnim ocijenio institucionalno jačanje u sektoru saobraćaja, što je osnovna pretpostavka zaokruživanju čitavog sistema od projektovanja do naplate sredstava, odnosno njihovog povrata. Ujedno, to je i garancija uspješnijeg i efikasnijeg implementiranja planiranih projekata koji se, što je važno istaći, jednim dijelom finansiraju i vlastitim sredstvima.

Kao druge pretpostavke pomenute su potreba otklanjanja za sada uočenih prepreka u pretkvalifikacijskim postupcima za izvođače radova u izgradnji autocesta, potreba uvođenja posebne akcize za ceste, kao i veća potpora reformi upravljanja željezničkom infrastrukturom. Što se tiče ove vrste saobraćaja, Evropska incvesticijska banka cijeni značajnim napredak napravljen u implementaciji drugog projekta modernizacije željeznica u Federaciji BiH.

Tokom današnjeg razgovora, u kojem je učestvovao i direktor Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta Erdal Trhulj, bilo je riječi i o projektima u drugim oblastima od kojih je vrijedan pažnje projekat vodoopskrbe u iznosu od 60 miliona eura koji EIB planira realizirati u 50 gradova Federacije BiH, javili su iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: