Danas u Banjaluci
0

Potpisivanje ugovora sa ''Strabagom"

SRNA
U Banjaluci će danas biti potpisan ugovor o pristupanju Javnog preduzeća "Autoputevi Republike Srpske (RS)" firmi "Mreža autoputeva" iz Banjaluke i ugovor članova društva - "Autoputeva RS", austrijske kompanije "Strabag" i "Mreže autoputeva" DOO, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza.

U ime Vlade RS potpisnici su premijer Milorad Dodik i ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović, u ime "Autoputeva RS'' direktor tog preduzeća Dušan Topić, a u ime "Strabaga'' direktori Rudolf Krapf i Richard Hoeflinger .

Prije potpisivanja ugovora predstavnici konsultantske kuće ''Deloitte'' predstaviće elemente ugovora.

Potpisivanje ugovora zakazano je za 11.00 sati u Administrativnom centru Vlade RS. 

Vlada RS dala je 11. maja saglasnost na Prijedlog ugovora o pristupanju preduzeća "Autoputevi RS" firmi "Mreža autoputeva" Banjaluka i na Prijedlog ugovora članova društava između JP "Autoputevi RS", "Strabag" i DOO "Mreža autoputeva" Banjaluka. 

Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović ranije je rekao da se ovim ugovorima ulazi u formiranje zajedničkog koncesionog preduzeća, te da to predstavlja jedan u redu koraka koji treba da se uradi da bi se došlo do ugovora o izvođenju radova na dionicama mreže autoputeva RS. 

On je naveo da će u zajedničkom koncesionom preduzeću "Mreže autoputeva" 90 odsto učešća imaće austrijska kompanija "Strabag", a 10 odsto "Autoputevi RS".
"Osnovno je da je budžet Vlade RS zaštićen u budućem poslu sa koncesionarom. Prema protokolu potpisanom u Beču, ostaje Vladinih 10 procenata u koncesionom preduzeću, kao i pravo odlučivanja u svim bitnim elementima u budućem ugovaranju i u budućim poslovima u vezi sa odlukama 'Strabaga' kada je, na primjer, riječ o cijeni korištenja autoputa po jedinici mjere ili uvođenje novih finasijera ili bilo koje vrste ugovora do koje može da dođe tokom korištenja autoputa po njegovoj izgradnji'', pojasnio je Čubrilović.